Belangrijke toezichthouder

Witte rook: DNB krijgt met Olaf Sleijpen een topman uit eigen gelederen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Jeroen JumeletWitte rook: DNB krijgt met Olaf Sleijpen een topman uit eigen gelederen
RTL

Olaf Sleijpen is benoemd als nieuwe president van De Nederlandsche Bank (DNB), de belangrijkste toezichthouder op banken in ons land. Hij volgt Klaas Knot op, die over ongeveer drie weken afzwaait. Het duurde opvallend lang voordat besloten werd wie Knot na veertien jaar opvolgt.

Sleijpen, die nu al in de directie zit, is benoemd voor een periode van zeven jaar, en kan daarna nog een tweede termijn krijgen. Hij zit er dus maximaal veertien jaar. 

Sleijpen zit al sinds 2020 in de directie van DNB, als directeur Monetaire zaken. In die rol verving hij Knot ook al regelmatig bij de ECB. Voor Sleijpen bij DNB kwam, werkte hij in de pensioensector bij APG en ABP. 

Lager salaris dan voorganger

Opmerkelijk is dat hij minder gaat verdienen dan zijn voorganger: maximaal 450.000 euro per jaar. Dat is meer dan de norm voor publieke bestuurders, vanwege hun werk geldt er een uitzondering op de zogeheten WNT-norm voor DNB-bestuurders. 

Die uitzondering geldt nog steeds voor Sleijpen, maar hij gaat er ten opzichte van Knot wel op achteruit. Die verdiende vorig jaar in totaal 500.000 euro, blijkt uit het jaarverslag. Sleijpen gaat er wel op vooruit ten opzichte van zijn totale beloning à 303.000 euro in 2024.

Belangrijke functie

Het presidentschap van De Nederlandsche Bank is een van de belangrijkste functies in bestuurlijk Nederland. DNB is naast toezichthouder op banken ook belangrijk adviseur van de overheid en consumenten op economisch gebied.

Daarnaast is de DNB-president namens Nederland bestuurder bij de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Deze instelling gaat over de rente die maatgevend is voor de rente die consumenten en bedrijven betalen.

Zoveel geld moet je per persoon in huis hebben voor noodgevallen
Lees ook

Zoveel geld moet je per persoon in huis hebben voor noodgevallen

Niet ieder euroland heeft dezelfde visie over wat er het beste gedaan kan worden om de inflatie rond de twee procent te houden. De DNB-president is diegene die in Frankfurt het Nederlandse belang voor het voetlicht brengt. 

Zorgvuldig proces

Niet zo verwonderlijk dat de benoeming een zorgvuldig proces is, waarbij de Raad van Commissarissen van DNB kandidaten voordraagt aan minister van Financiën. Op dit moment is dat Eelco Heinen. Die hakt uiteindelijk de knoop door.

Waarom dit nu zo lang duurde, is onduidelijk. Mogelijk heeft de val van het kabinet voor vertraging gezorgd. Daarnaast kan het zijn dat men het in het kabinet niet eens kon worden over een opvolger voor Knot. Of was men het niet eens met de kandidaten die vanuit de RvC waren aangedragen. De door het kabinet gewenste verlaging van het salaris van Sleijpen kan ook een rol hebben gespeeld. 

Betrokkenheid Heinen

Bij de benoeming van Knot werd de kandidaat van DNB - toenmalig bestuurder Lex Hoogduin - gepasseerd ten faveure van de iets minder uitgesproken Klaas Knot.

In de podcast Leaders in Finance liet Eelco Heinen eerder weten dat politieke bemoeienis met de benoeming ook nu meespeelt. "Ik leun niet achterover in dit proces", antwoordde hij op een vraag naar zijn rol.

De politiek wil die controle zelfs wat uitbreiden, want als het aan Heijnen ligt wordt de benoemingstermijn voor de DNB-president en andere directieleden verkort tot maximaal twee termijnen van vijf jaar. 

Onlangs adviseerde Olaf Sleijpen de nieuwe regering nog om haast te maken met het oplossen van problemen in ons land. Bekijk het interview hieronder terug.

Lees meer over
Eelco HeinenDNB

Laatste video's van RTL Nieuws

00:28
Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
14 juli

Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    RTL Nieuws

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag