Zorg wordt duurder

Raad van State fileert voorstel verlagen eigen risico: lage inkomens méér kwijt

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPRaad van State fileert voorstel verlagen eigen risico: lage inkomens méér kwijt
RTL

Het verlagen van het eigen risico in de zorg van 385 euro naar 165 euro per jaar is een slecht plan, concludeert de Raad van State. Kwetsbare groepen dreigen door de voorgestelde maatregel juist meer geld kwijt te zijn aan zorg.

De Raad van State (RvS) is de belangrijkste wetgevingsadviseur van het kabinet. Wat de RvS betreft, zit het plan zo slecht in elkaar, dat wordt geadviseerd om de wet op deze manier niet in te dienen bij de Tweede Kamer. Zo'n advies weegt zwaar, maar hoeft niet opgevolgd te worden.

Ongericht

Er kleven meerdere problemen aan het verlagen van het eigen risico. Ten eerste is de maatregel ongericht, schrijft de RvS. De bedoeling om kwetsbare groepen, zoals arme mensen en mensen met een slechte gezondheid, te helpen om de drempel naar de zorg te verkleinen. 

Maar het verlagen van het eigen risico geldt ook voor al die miljoenen Nederlanders die helemaal geen probleem hebben om de zorg te betalen. "De maatregel is daarmee ongericht", schrijft de raad.

Averechts

Maar minstens zo vervelend is dat het verlagen van het eigen risico ook negatieve bijeffecten heeft. Een verlaging van het eigen risico van 220 euro, zorgt naar verwachting voor een stijging van de zorgpremie van 200 euro per jaar. 

Eigen risico omlaag, premie omhoog: coalitieplan 'is sigaar uit eigen doos'
Lees ook

Eigen risico omlaag, premie omhoog: coalitieplan 'is sigaar uit eigen doos'

Daardoor dreigen mensen die niet hun hele eigen risico gebruiken, er juist op achteruit te gaan. Dat geldt óók voor kwetsbare groepen: gezonde mensen met een laag inkomen, zijn dan juist meer geld kwijt aan de zorg.

Ook arbeidsongeschikten, een andere kwetsbare groep, gaan er juist op achteruit. Het demissionaire kabinet wil namelijk tegelijkertijd een financieel voordeel voor deze groep afschaffen, maar uit de sommetjes blijkt dat het financiële nadeel daarvan groter is dan het voordeel dat zij hebben van het verlagen van het eigen risico.

Meer druk op de zorg

Last but not least: als het eigen risico verlaagd wordt, is ook de verwachting dat mensen meer zorg gaan gebruiken. Daardoor stijgen de zorgkosten alleen maar verder en het zet nog meer druk op het schaarse personeel.

Het fors verlagen van het eigen risico was een belofte uit het hoofdlijnenakkoord van de inmiddels gevallen coalitie. Vooral voor de PVV was dit een speerpunt.

Lees meer over
Raad van StateMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en SportGezondheidszorgEigen risico

Laatste video's van RTL Nieuws

02:50
Pakketautomaten zorgen voor frustratie bij consument
Wat is er aan de hand?

Pakketautomaten zorgen voor frustratie bij consument

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    14 juli

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag