Prijzen in café of restaurant zullen ook dit jaar hard stijgen: 'Kan leiden tot faillissementen'

De prijzen in de horeca zullen dit jaar naar verwachting met 5 procent stijgen, zegt ING. Dat komt vooral door de stijgende voedselprijzen en personeelskosten. Die hogere kosten kunnen er ook voor zorgen dat meer horecabedrijven omvallen.
"De jaarlijkse prijsverhogingen zijn noodzakelijk om druk op de winstmarges te voorkomen", zegt de bank in een rapport. Maar het lukt lang niet alle ondernemers om de hogere kosten volledig bij de klant te leggen, wat weer kan leiden tot lagere marges en faillissementen of bedrijfssluitingen.
Kosten doorrekenen
Vooral restaurants en cafés kunnen de kosten niet altijd doorberekenen, schrijft de bank. Als een biertje of een gerecht te duur wordt, dan blijven consumenten weg. Een groter deel van rekening komt dan dus op het bordje van de café- of restauranthouder terecht.
De verwachte prijsstijging van vijf procent gaat om een gemiddelde stijging, bevestigt Katinka Jongkind, sectoreconoom Leisure bij ING Research aan RTL. "Dus voor restaurants én hotels. Er zijn ondernemers die vijf procent doorberekenen, maar ook die minder doorberekenen en anderen die wellicht meer doorberekenen. Gemiddeld kom je daardoor uit op vijf procent."
Faillissementen
Dit moeilijkheden voor de horeca zijn volgens ING ook terug te zien aan het aantal faillissementen. In de eerste vijf maanden van dit jaar gingen er 154 horecabedrijven failliet, het hoogste aantal in jaren. Het ging met om met name restaurants, snackbars en (eet-)cafés. Naar verwachting blijft het aantal faillissementen in 2025, net als vorig jaar, op een hoog niveau.
ING ziet dat er daarnaast ook meer 'gewone' bedrijfssluitingen zijn in de horeca. Vrijwillig of niet. "Zowel in het eerste kwartaal van 2024 als in 2025 sloten fors meer horecabedrijven hun deuren, met name restaurants, cafés en cateringbedrijven."
Tweedeling
"Wat opvalt is dat er in de horeca, net als in veel andere sectoren, sprake is van een groeiende tweedeling tussen bedrijven”, aldus Jongkind.
“Enerzijds zijn er horecazaken die met innovatieve concepten succesvol weten in te spelen op veranderende marktomstandigheden en consumentenvoorkeuren. Anderzijds zijn er ook bedrijven die deze omslag niet willen of kunnen maken, vaak vanwege de leeftijd van de ondernemer, beperkte middelen of financiële problemen. Dit zijn veelal de horecazaken die failliet gaan, dan wel zelf hun zaak sluiten", vervolgt ze.
Het corona-effect is volgens Jongkind vaak niet meer rechtstreeks voelbaar voor horeca-ondernemers. Al zullen sommigen volgens haar nog hun coronaschulden moeten afbetalen en daardoor in financiële problemen komen.
AI
Kunstmatige intelligentie kan volgens Jongkind ook de oplossing zijn in restaurants en cafés. "Zo kan AI-technologie bijvoorbeeld op basis van historische verkoopdata en weersvoorspellingen nauwkeurige voorspellingen doen over de verwachte drukte. Door de voorraden hierop aan te passen, leidt dit onder meer tot minder verspiling."
"Op basis van beschikbare klantdata kunnen restaurants bovendien hun omzet verhogen door gepersonaliseerde aanbiedingen te doen aan reguliere gasten, zoals korting, een gratis drankje of een speciaal menu. Iets wat in de vlieg- en hotelbranche al langer gemeengoed is, maar in de restaurantbranche vrijwel nog niet", aldus de econoom.
Het is niet alleen maar kommer en kwel voor restaurants en cafés. Klanten blijven komen, en de omzetten namen in de eerste periode van het jaar in totaal iets toe. Maar vanwege de prijsstijgingen, zeggen deze verhoogde omzetten minder.
Meer hotelovernachtingen
Voor de hotelbranche zijn er wel echt positieve vooruitzichten, ondanks de geplande btw-verhoging van 9 naar 21 procent in 2026. Net als vorig jaar wordt voor 2025 opnieuw een groei van 4 procent in het aantal hotelovernachtingen voorzien. Ook de komende jaren blijft dat aantal groeien.
"Nederland wordt als reisbestemming steeds aantrekkelijker, onder meer vanwege ons klimaat met gematigde temperaturen, een stabiele geopolitieke omgeving en een relatief hoog serviceniveau", schrijft ING.
Personeelstekorten tarten horecaondernemers. In de video hieronder is te zien hoe er met minder personeel hetzelfde werk gedaan kan worden.