Familievete Blokker bijgelegd, miljard euro wordt verdeeld tussen moeder en zoons

De familieruzie tussen Els Blokker en haar zoons is bijgelegd, in ieder geval op papier. Het familiefortuin van ongeveer een miljard euro wordt 'gesplitst', valt te lezen in een persbericht. Daarin wordt gesproken van een 'minnelijke' oplossing tussen Els Blokker enerzijds en Erwin en Mark Blokker anderzijds.
Els Blokker-Verwer (1947) is de weduwe van de bekende zakenman Jaap Blokker (die ooit directeur was van Blokker Holding, waar de winkelketen Blokker en andere winkelformules onder vielen). Ze was het niet eens met de manier waarop haar (geadopteerde) zoons het familievermogen beheerden.
Het ging op een gegeven moment hard tegen hard. Ze ontsloeg Erwin en Mark, beiden begin 50, uit het bestuur van het bedrijf dat hun familievermogen beheert. Zij zouden zich misdragen hebben en gingen volgens haar niet goed met het geld om. Een van de zoons zou volgens haar dreigende mails hebben gestuurd. Het plan om bijvoorbeeld een bordeel te kopen, kon haar goedkeuring ook niet wegdragen.
Speciale rechtbank
De zoons bestreden de aantijgingen en vochten het ontslag aan. De Ondernemingskamer, een speciale rechtbank voor geschillen tussen bedrijven, moest eraan te pas komen. Die gaf Els in augustus gelijk. Er zou een onderzoek komen naar de gang van zaken bij het bedrijf dat het vermogen beheert en het ontslag van de twee zoons werd niet teruggedraaid.
Bijna een jaar later wordt de strijdbijl alsnog een soort van begraven. "Aan de Ondernemingskamer is verzocht de procedure te beëindigen. Partijen doen verder geen mededelingen." De beleggingen en het vastgoed met bijna een miljard euro aan waarde worden dus verdeeld.
Tegen de wil van Jaap
De splitsing is opmerkelijk omdat Els Blokker er vorig jaar nog voor pleitte om het vermogen bij elkaar te houden. Dit zou volgens haar een wens van Jaap Blokker zijn geweest.
Jaap Blokker overleed in 2011. Hij bouwde samen met zijn broer Ab het bescheiden familiebedrijf met 43 winkels uit tot een van de grootste winkelbedrijven van Nederland. Naast de huishoudwinkels van Blokker en Marskramer, behoorden daar ook ketens als Xenos, Leen Bakker en Intertoys toe.
Nadat het winkelconcern in zware financiële problemen was geraakt, stootte de oprichtersfamilie het retailconcern in 2019 af. De gigantische spaarpot die in de loop van tientallen jaren was opgebouwd, werd vervolgens gesplitst tussen de 'erven Jaap' en de 'erven Ab'.
Nardinc Beheer
Het deel van de 'erven Jaap' is sindsdien ondergebracht in het bedrijf Nardinc Beheer, genoemd naar Huize Nardinc-lant, de voormalige woning van Jaap en Els Blokker.
Een woordvoerder van deze stichting zegt nu dat de drie aandeelhouders van de Nardinc Groep 'de ontstane situatie waarbij zakelijke geschillen hebben geleid tot een zaak bij de Ondernemingskamer betreuren.'
Ook bij de winkelketen Blokker was het onrustig. De winkelketen ging vorig jaar failliet. Ook hierbij werd er gedanst en gevochten op het graf, zoals te zien is in de video hieronder. Inmiddels is de winkelketen voor een deel gereanimeerd, want er zijn weer tientallen winkels geopend.