Hypotheek verhogen voor kinderen, steeds meer ouders doen het: 'Kloof tussen starters neemt toe'

Een groeiende groep ouders verhoogt hun bestaande hypotheek om hun kinderen te helpen met het kopen van een huis, zien adviseurs van De Hypotheekshop. Starters van wie de ouders financieel niet kunnen bijspringen, raken hierdoor op achterstand.
"In sommige gevallen zijn ze zelfs met meerdere gezinsleden tegelijk bezig om via het verhogen van hypotheken vermogen vrij te maken: allemaal met het doel om een kind te helpen op de overspannen woningmarkt", zegt Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop.
Deze ontwikkeling zorgt er volgens Hagedoorn voor dat de kloof tussen starters met en zonder hulp van ouders groter wordt.
Eén op de drie hypotheken verhoogd
Uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk, dat verkoopgegevens van de meeste hypotheekverstrekkers registreert, blijkt dat steeds meer mensen ervoor kiezen om hun bestaande hypotheek te verhogen.
In de onderstaande grafiek is te zien dat de categorie 'overig' flink toeneemt. Deze categorie bestaat vrijwel volledig uit hypotheekverhogingen. In 2020 viel nog maar 16 procent van de hypotheekaanvragen in deze categorie, nu is dat opgelopen tot 34 procent.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen een hypotheek te verhogen. Dat kan bijvoorbeeld om een huis te verbouwen of verduurzamen. Uit een rondvraag van RTL Nieuws bij hypotheekverstrekkers, makelaars en banken blijkt dat ouders het geld steeds vaker gebruiken om hun kinderen te helpen met de aankoop van een woning.
Hulp van ouders is op dit moment zelfs een vast onderdeel van het adviesgesprek zegt hypotheekadviseur Randy Rietdijk. "Met starters kijken we naar het budget, wat iemand zoekt en in welke omgeving en dan maken we een plan. Vaak zijn er drie opties voor starters die in een populaire regio zoeken: hulp van familie, wachten tot je meer verdient of uitwijken naar een andere regio."
Vooral in de Randstad is het lastig om zonder hulp van familie een woning te kopen, met name in steden zoals Haarlem, Amersfoort, Amsterdam en Utrecht.
Ongelijkheid
Voor starters zonder ouders met een koopwoning worden de kansen op de markt kleiner. Volgens sociaal geograaf Wouter van Gent van de Universiteit van Amsterdam, kan dit ongelijkheid op de woningmarkt vergroten. "Het gaat in Nederland veel meer afhangen van wie je ouders zijn. Je ziet dat de manier waarop mensen aan een woning komen verandert en dat familiekapitaal steeds belangrijker wordt."
Starters die het zonder hulp moeten doen kunnen volgens Hagedoorn moeilijker concurreren met leeftijdsgenoten die via een schenking of lening hulp krijgen. "Dat verschil is vaak beslissend bij het wel of niet kunnen kopen van een woning. En door de verkoopgolf van huurwoningen is het ook moeilijker geworden om aan een huurwoning te komen. Dat betekent dat je later aan je leven begint."
Naast dat het de ongelijkheid vergroot, heeft financiële hulp van ouders volgens Van Gent ook een ander effect op de markt. "Het kan de prijzen opdrijven. Op het moment dat mensen meer kunnen lenen, doordat ze ook bij hun ouders kunnen lenen, gaan de prijzen alleen maar verder omhoog."
Toch is het volgens Van Gent ook heel begrijpelijk dat familieleden hun kinderen helpen. "We hebben een woningmarktcrisis en het is voor jonge mensen heel moeilijk om een woning te vinden. Daar probeer je toch een oplossing voor te vinden."
Oproep
Heb jij je eerste huis kunnen kopen met hulp van je ouders, doordat zij hun hypotheek hebben verhoogd? RTL Nieuws zoekt starters die op deze manier een woning hebben kunnen kopen. Wil jij jouw ervaringen delen? Stuur een e-mail naar RTL Nieuws.
Zo stel je het in:
- Open de RTL Nieuws-app.
- Ga naar het menu.
- Tik op ‘Instellingen’ en daarna op ‘Meldingen’.
- Zet het vinkje aan bij ‘Economie’.