Koffiecups mogen vanaf volgend jaar gewoon bij plastic afval

Koffiecapsules kunnen vanaf volgend jaar worden weggegooid bij het plastic afval (pmd). Nederlanders verbruiken jaarlijks bijna 2 miljard van die capsules en slechts een kwart daarvan wordt nu gerecycled. De kofficupjes moeten nu namelijk nog apart worden ingezameld om hergebruikt te kunnen worden.
Koffiecapsules kunnen bijvoorbeeld worden ingeleverd bij Nespresso-winkels en de Bijenkorf. Ook kun je ze soms meegeven met een pakketbezorger.
In gemeenten waar aan bronscheiding van afval wordt gedaan, dus bij de inwoners thuis, kunnen de capsules vanaf 2026 ook via het pmd-afval ingezameld worden (plastic, metaal en drankkartons). "Dat is op dit moment ongeveer 65 procent van Nederland", stelt Koffie Capsule Recycling Nederland (KCR), een initiatief van tien grote koffiebedrijven om recycling van koffiecapsules 'systematisch te verbeteren'.
Nieuwe technieken
Om de capsules daadwerkelijk te kunnen recyclen, worden sorteerinstallaties aangepast en voorzien van technologie, stelt KCR. Ook wordt er in 2026 een campagne uitgerold om consumenten te stimuleren om koffiecapsules, die vaak van aluminium (70 procent) en soms ook van plastic (30 procent) gemaakt zijn, op de juiste manier weg te gooien.
Hoewel in sommige gemeenten de capsules bij het restafval mogen, is het in grote delen van het land de bedoeling dat capsules apart ingeleverd worden. Dit kan bij supermarkten of bij fabrikanten zelf, zoals Nespresso. In sommige gemeenten
Het doel van KCR is om in 2027 een volledig landelijk dekkend systeem te hebben voor zowel bron- als nascheiding. KCR verwacht dat het aantal gerecyclede koffiecapsules zal toenemen, omdat het consumentengemak toeneemt.
KCR-directeur Nienke Bloemers denkt dat het recyclen van koffiecapsules nog meer voordelen bieden. Het draagt 'ook bij aan het recyclen van andere kleine materialen, zoals pillenstrips en waxinelichtjes. Zo creëren we een breder circulair effect'.
Een kopje koffie wordt steeds duurder, in de video hieronder wordt uitgelegd waarom: