Nieuwe dreigementen en chaos: Trumps deadline in handelsoorlog nadert

De deadlines en dreigementen vliegen weer in het rond, maar niemand lijkt precies te weten wat er precies gaat gebeuren met de importheffingen en de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump. Dit is de laatste stand van zaken.
Woensdag is het 9 juli. Die dag staat al drie maanden in de agenda als de nieuwe D-Day in de handelsoorlog. Op 2 april kondigde de Amerikaanse regering voor een groot deel van de wereld torenhoge importheffingen aan, die werden vervolgens opgeschort met 90 dagen. In die tijd zouden landen die de heffingen willen vermijden, een nieuwe handelsdeal met de VS moeten sluiten. Als dat niet lukt, zouden de heffingen alsnog van kracht worden. Maar nu de deadline nadert, is er weer heel veel onduidelijk.
Nog geen handvol landen is tot nu toe daadwerkelijk tot een akkoord met de VS gekomen. Alleen het VK en Vietnam hebben een deal. China heeft, na een enorme escalatie, een tijdelijke pauze weten uit te onderhandelen. Maar het lijkt er op dit moment niet op dat de rest van de wereld vanaf woensdag ook echt met de 'wederkerige heffingen' te maken krijgt.
Brieven
Vandaag om 18:00 uur Nederlandse tijd verstuurt de VS een aantal brieven naar landen, schrijft Donald Trump op Truth Social. Een deel daarvan zou bestaan uit aankondigingen van handelsdeals en een deel uit 'tarievenbrieven'. Daarin zou de VS dicteren hoe hoog de importheffingen per land gaan worden. Onduidelijk is of die heffingen afwijken van wat Trump eerder aankondigde op 2 april. Volgens Trump gaat het om een 'take it or leave it'-aanbod. Slikken of stikken dus.
Welke landen de brieven vandaag kunnen verwachten, is nog niet duidelijk. Maar de komende dagen zou er een stortvloed aan brieven verzonden worden. Minister van Financiën Scott Bessent zei dit weekend tegen CNN dat zo'n 100 kleinere landen de komende dagen ook een brief in de bus krijgen.
Ook voor de EU is het spannend wat er de komende dagen gaat gebeuren. Leiders hopen op een snel einde aan de handelsoorlog (tekst gaat verder onder video):
Eigenlijk zouden de verhoogde tarieven dus woensdag in gaan, maar ook dat is verschoven. Trump zei vorige week: "Ik denk dat we klaar zijn met de meeste landen op 9 juli. Ofwel een brief, of een deal." Zijn minister van Economische Zaken, Howard Lutnick, voegde daaraan toe dat de heffingen weliswaar voor 9 juli worden vastgesteld, maar pas per 1 augustus daadwerkelijk in gaan.
Om de verwarring compleet te maken, zei Bessent dan weer dat de deadline helemaal niet is verschoven, ondanks dat de heffingen dus wel degelijk later ingaan. Bovendien leek hij te suggereren dat er nog wel degelijk onderhandelingsruimte is. Volgens hem worden landen in de brieven aangespoord om voortgang te maken in de onderhandelingen, en dat anders de heffingen van 2 april 'als een boemerang terugkomen'.
Koude kermis
Lange tijd stond de Amerikaanse regering erop dat ze 90 deals in 90 dagen zouden sluiten, maar gaandeweg werd steeds duidelijker dat dit een onhaalbare kaart was. Met de brieven lijkt Trump nu te proberen eenzijdig deals op te leggen, in de hoop dat dit beter werkt dan onderhandelen.
Die onderhandelingen verliepen met veel landen namelijk lang niet zo gemakkelijk als gehoopt. Zo liepen de onderhandelingen met de EU onlangs spaak, waarna Trump dreigde om al per 1 juli heffingen van maar liefst 50 procent op te leggen. Na een belletje met Commissievoorzitter Von der Leyen werd die deadline ook weer uitgesteld naar 9 juli. Maar ook die deadline is, zo lijkt het, weer opgeschoven naar 1 augustus. Bovendien zou een heffing van 20 procent inmiddels boven de markt hangen, in plaats van 50 procent.
Nieuw front geopend
Ondertussen heeft Trump vannacht ook nog eens een nieuw front geopend in de handelsoorlog. Op Truth Social schreef hij dat landen die meedoen met het 'anti-Amerikaanse' beleid van de BRICS-landen, een extra heffing van 10 procent kunnen verwachten. 'Zonder uitzondering'.
Wat Trump daar precies mee bedoelt is, helaas, onduidelijk. BRICS is een internationaal samenwerkingsverband van niet-Westerse landen dat is opgericht door Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Inmiddels heeft de club tien leden.
Zo stel je het in:
- Open de RTL Nieuws-app.
- Ga naar het menu.
- Tik op ‘Instellingen’ en daarna op ‘Meldingen’.
- Zet het vinkje aan bij ‘Economie’.