Amsterdams e-stepbedrijf wilde Europa veroveren, maar is nu failliet

Precies op de dag dat de eerste goedgekeurde elektrische step met de vereiste nummerplaat in Nederland de weg op mocht, is het Amsterdamse mobiliteitsbedrijf Superpedestrian Europe failliet gegaan. Daarmee is een doorstart van het bedrijf, dat door heel Europa e-stepjes had rijden, mislukt.
Dat bevestigt curator Joris Opstroom, die het faillissement moet afwikkelen, aan RTL Z.
Europese doorstart
Superpedestrian was een van oorsprong Amerikaans bedrijf dat de wereld wilde veroveren met een zelfontwikkelde elektrische step, onder de naam Link. Het bedrijf haalde begin 2022 nog 125 miljoen dollar aan groeikapitaal op, maar kondigde eind 2023 aan in de VS te zullen stoppen.
Het Europese deel van het bedrijf kon blijven voortbestaan, omdat daar nog een koper voor bleek te zijn. In maart 2024 nam de Noorse branchegenoot Surf Beyond van de jonge ondernemers Julian Hahn en Mats Breesth de activiteiten over, naar verluidt voor 5 miljoen euro.
"Die Noorse jongens boden al deelsteps in Noorwegen aan, en zagen de gelegenheid op via deze overname in één klap in een groot aantal Europese landen actief te worden", aldus curator Opstroom.
30.000 steps
Superpedestrian Europe was gevestigd in Amsterdam, maar had activiteiten in onder meer Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Portugal. In totaal bestond de vloot uit 30.000 steps. "In Nederland had het bedrijf nog geen elektrische stepjes rondrijden, omdat die hier tot voor kort verboden waren", aldus de curator.
Er waren tot voor kort geen e-steps die door de in Nederland verplichte keuring waren gekomen, waardoor de voertuigen in Nederland niet de openbare weg op mochten.
De nieuwe Noorse eigenaren gingen vorig jaar optimistisch van start. Drie maanden na de overname zeiden zij dat al 40 procent van de overgenomen vloot alweer in gebruik was. Binnen nog eens twee maanden zou de rest van de stepjes weer op de weg zijn. "Het is heel makkelijk om Superpedestrian weer in de lucht te krijgen als je alle scooters, alle technologie, alle werknemers en de meeste vergunningen hebt."
Niet gelukt
Nu blijkt het Europese stepjesbedrijf begin vorige week dus failliet te zijn gegaan, ironisch gezien op dezelfde dag als de eerste goedgekeurde e-step met de vereiste nummerplaat in Nederland de weg op mocht.
"De nieuwe eigenaren wisten dat het een uitdaging zou worden en hebben er nog het nodige geld ingestopt. Maar uiteindelijk is het toch niet gelukt", aldus Opstroom. Wat daarvan precies de redenen zijn, zegt de curator nog te moeten onderzoeken.
Ingewikkelder dan gedacht
De strenge Nederlandse toelatingseisen voor e-steps hebben niet echt een rol gespeeld bij de ondergang. Dat lag volgens de curator eerder aan de bedrijfsvoering van het Europese stepjesbedrijf, die ingewikkelder bleek dan gedacht.
De Noren moesten op veel verschillende borden tegelijk schaken, zegt hij. "Zo moesten zij er op Europees niveau voor zorgen dat er genoeg stepjes waren, en voldoende financiering. Maar per stad moest er worden onderhandeld over vergunningen met gemeenteraden enzovoort."
Opstroom zegt nog niet te weten hoe hij het faillissement van Superpedestrian Europe precies gaat afwikkelen. "Het is een Nederlandse vehikel, met daaronder de verschillende landendochters. Het is mogelijk dat die dochterbedrijven afzonderlijk worden verkocht, of dat zij het zelf ook niet redden en failliet gaan. In dat geval komt er per land een eigen curator."
In Nederland brak e-step nooit door
Sinds 2020 werd de elektrische step in steeds meer Europese steden een vertrouwd gezicht in het straatbeeld. Wel scherpten veel steden de regelgeving de afgelopen jaren aan, en in sommige gevallen werd het vervoermiddel gedeeltelijk weer geweerd.
Zo stemden de inwoners van Parijs uiteindelijk voor een verbod op deelsteps, wegens de ongelukken en overlast die zij veroorzaakten. Het verbod ging in de herfst van 2023 in; particuliere bezitters mochten gebruik blijven maken van hun vervoermiddel.
In Nederlandse steden kon de e-step nooit doorbreken als gevolg van strenge toelatingseisen. Zo moeten de vervoersmiddelen een veiligheidskeuring hebben doorstaan, en voorzien zijn van een nummerplaat. Vanaf 1 juli mag de eerste goedgekeurde elektrische step in Nederland de weg op. Voor Superpedestrian kwam dat te laat.
Zo stel je het in:
- Open de RTL Nieuws-app.
- Ga naar het menu.
- Tik op ‘Instellingen’ en daarna op ‘Meldingen’.
- Zet het vinkje aan bij ‘Economie’.