Prijsdruk op huizenmarkt neemt af door ruimer aanbod

De woningmarkt breekt opnieuw records, maar dan wel iets meer in het voordeel van mensen die op zoek zijn naar een woning. Het aantal te koop staande huizen is gegroeid naar 52.000. Sinds 2008 stonden er niet zoveel woningen te koop. Dat zorgt, eindelijk, voor neerwaartse druk op de prijzen.
Dat meldt de NVM, de vereniging van makelaars. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning lag in het tweede kwartaal van dit jaar op 495.000 euro, een stijging van 6,2 procent op jaarbasis.
Die stijging is minder fors dan eerder. Vorig jaar stegen de prijzen in hetzelfde kwartaal nog met ruim 13 procent.
Voormalige huurwoningen
De demping van de prijsstijging is het gevolg van het grotere aanbod. Sinds 2008 werden in één kwartaal niet zoveel woningen aangeboden. Deels komt dat door het seizoenseffect: in de lente zijn mensen sneller geneigd om hun woning te koop aan te bieden.
Ook het grote aantal voormalige huurwoningen dat te koop wordt gezet speelt een rol. In de afgelopen jaren zijn de regels om een woning te mogen verhuren aangescherpt, en betalen eigenaren van huurpanden meer belasting. Daarom kiezen veel woningverhuurders ervoor om hun bezit te verkopen zodra de huurder vertrekt.

De gevolgen van het groeiende aanbod zijn direct merkbaar. Allereerst daalt het gemiddeld aantal bezichtigingen van 13 naar gemiddeld 10 bezichtigingen per te koop staande woning. In de grote steden ligt het aantal bezichtigingen lager. Ook het aantal biedingen daalt hierdoor licht.
In Amsterdam leidde het hoge aanbod tot een lichte prijsdaling van 0,4 procent in het tweede kwartaal van 2025. Hoewel de prijs per vierkante meter daar nog steeds het hoogste is van Nederland: gemiddeld 8000 euro. Vier op de tien transacties bestaat hier momenteel uit een voormalige huurwoning.
Kansen voor starters
Volgens makelaars geeft ook de stabiele stand van de hypotheekrente aan kopers het vertrouwen dat het nu een goed moment is om hun huis te koop aan te bieden.
NVM-voorzitter Lana Gerssen noemt de stijging van het aanbod positief, maar waarschuwt dat het woningaanbod nog onvoldoende aansluit op de vraag. "We zien veel kleine koopappartementen voor starters, terwijl er juist behoefte is aan betaalbare huurwoningen en levensloopbestendige woningen voor ouderen", aldus Gerssen.
Ze pleit voor snellere beschikbaarheid van bouwlocaties en een beter investeringsklimaat om de woningbouw te stimuleren.
Ook het aantal woningen dat boven de vraagprijs wordt verkocht, is gestegen. In dit kwartaal werd gemiddeld 5,6 procent meer betaald dan gevraagd, met tussenwoningen en appartementen als uitschieters.
Bijna 74 procent van de woningen werd boven de vraagprijs verkocht, het hoogste percentage in drie jaar. Volgens NVM-makelaars wordt dit mede veroorzaakt door mensen die hun woning bewust iets goedkoper in de markt zetten, om meer kijkers en biedingen uit te lokken.
Krapte blijft groot
Ondanks het toegenomen aanbod blijft de krapte op de woningmarkt groot. Slechts 30 procent van de beschikbare woningen heeft een vraagprijs onder de 400.000 euro, het laagste aandeel ooit.
De nieuwbouwmarkt laat een ander beeld zien. Hoewel het aanbod van nieuwbouwwoningen groeit tot 16.300, daalt de verkoop voor het eerst sinds 2023. In totaal werden 6.700 nieuwbouwwoningen verkocht, 400 minder dan een jaar eerder.
Kleine appartementen
De oorzaak ligt volgens de NVM in een mismatch tussen het type woningen dat wordt gebouwd en wat kopers zoeken. Het aandeel appartementen in het nieuwbouwaanbod is explosief gestegen, vooral kleinere exemplaren onder de 70 vierkante meter.
Ook de komende kwartalen verwacht de NVM dat het aanbod koopwoningen hoog zal blijven. Pas in 2026 wordt een daling voorzien. Dan lopen de laatste tijdelijke huurcontracten af en wordt het voor verhuurders minder makkelijk om huurwoningen te verkopen.
Woningtekort wat kleiner
Er is nog altijd een groot tekort aan woningen in Nederland. Al is dat woningtekort vorig jaar wel iets kleiner geworden. Het tekort is met 5.000 afgenomen tot 396.000 woningen, blijkt vandaag uit cijfers van ABF Research. In de drie voorgaande jaren nam het tekort toe.
Bij het ABF-onderzoek wordt gekeken naar het aantal huishoudens en personen die een huishouden willen beginnen, maar voor wie er geen woning beschikbaar is. Het politieke streven om 100.000 woningen bij te bouwen, wordt al jaren niet gehaald.
Oproep
Heb jij ook last van minder kijkers, minder biedingen of staat jouw woning opvallend lang te koop? RTL Z zoekt mensen die hiermee te maken hebben. Wil jij jouw ervaringen delen? Stuur een e-mail naar RTL Nieuws.
Zo stel je het in:
- Open de RTL Nieuws-app.
- Ga naar het menu.
- Tik op ‘Instellingen’ en daarna op ‘Meldingen’.
- Zet het vinkje aan bij ‘Economie’.