OESO

'Huizenprijzen stukken lager bij inperken hypotheekrenteaftrek'

Door Ruben Koops··Aangepast:
© ANP'Huizenprijzen stukken lager bij inperken hypotheekrenteaftrek'
RTL

De huizenprijzen in Nederland zouden veel lager liggen als de hypotheekrenteaftrek wordt ingeperkt. De OESO, een internationale economische organisatie, wijst de hypotheekrenteaftrek aan als een van de belangrijkste oorzaken voor de hoge prijzen en de ongelijkheid op de woningmarkt. Volgens de instantie is het 'essentieel' dat dit wordt aangepakt.

Dat staat in het jaarbericht van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) over de staat van de Nederlandse economie.

"Gulle belastingvoordelen, zoals de hypotheekrenteaftrek en een lage eigenwoningforfait, maken het kopen van een huis bijzonder aantrekkelijk”, schrijft de OESO maandag. "Deze maatregelen stimuleren het eigenwoningbezit als investering, wat leidt tot stijgende huizenprijzen en een groeiende kloof tussen huishoudens met en zonder eigen woning."

Ook andere voordelen

Als de hypotheekaftrek beperkt wordt, blijft er minder leenruimte over voor huishoudens, waardoor er ook minder overboden zou worden op woningen, is de gedachte. Wetenschappelijk onderzoek heeft al aangetoond dat de stijging van de huizenprijzen veel gematigder zou zijn, als extra financieringsruimte, zoals de hypotheekrenteaftrek, ingeperkt wordt.

De Nederlandse overheid zou moeten beginnen met het beperken van de hypotheekrenteaftrek voor de hoge inkomens, vindt de instantie. De OESO verwijst naar het Deense model als alternatief, waarbij de hoogte van de hypotheekrenteaftrek afhankelijk is van de waarde van het huis.

ING berekent lagere hypotheekrente door vergroening automatisch door aan klanten
Lees ook

ING berekent lagere hypotheekrente door vergroening automatisch door aan klanten

Ook de korting op de overdrachtsbelasting en de Nationale Hypotheekgarantie (NGH) 'duwen de prijzen van koopwoningen omhoog', schrijft de OESO in een nieuw rapport.

Via de regeling kunnen huiseigenaren hun hypotheekrente 30 jaar lang aftrekken van hun belastbaar inkomen. Dit voordeel, waar ruim 4 miljoen huishoudens gebruik van maken, kost de schatkist jaarlijks zeker 11 miljard euro.

Meest gesubsidieerd

Nederlandse huizenbezitters behoren volgens OESO tot de meest gesubsidieerde van Europa. Nergens anders wordt het bezit van een eigen woning zo gestimuleerd. Chileense huizenbezitters staan als tweede op de ranglijst: zij ontvangen minder dan de helft van wat Nederlandse kopers krijgen aan voordelen.

Nederland staat wereldwijd bovenaan als het gaat om subsidiëring van het eigenwoningbezit

Veel subsidie voor NL huizenbezitter© RTL Z / OESO
Veel subsidie voor NL huizenbezitter

OESO is niet de enige organisatie die aandringt op versoberingen van de hypotheekrenteaftrek. Ook De Nederlandsche Bank, woningmarktonderzoekers, makelaarsvereniging NVM en het Internationaal Monetair Fonds concluderen al jaren dat de woningmarkt onnodig krap en duur is door de subsidiëring van koophuizen.

De beperking van de hypotheekrenteaftrek zou volgens de OESO wel voorzichtig en geleidelijk moeten worden ingevoerd. "De Nederlandse huizenmarkt is sterk gereguleerd, veranderingen zorgen voor winnaars en verliezers."

Opkoopbescherming

OESO waarschuwt ook voor de gevolgen de invoering van de Wet betaalbare huur. Door die wet is vorig jaar huurbescherming gecreëerd voor honderduizenden vrijesector-appartementen, maar dit zorgt er ook voor dat particuliere investeerders de huizenmarkt de rug toe keren.

Ook vindt de organisatie dat de 'opkoopbescherming' moet worden uitgefaseerd. Deze regel is is ingevoerd om te voorkomen dat investeerders bestaande woningen opkopen, maar zorgt er nu voor dat de vrije sector niet kan groeien.

Lees meer over
OESOHypotheekrenteNationale Hypotheek GarantieNederland

Laatste video's van RTL Nieuws

02:20
Dit is waarom wij geen enorme wolkenkrabbers hebben
Z zoekt uit

Dit is waarom wij geen enorme wolkenkrabbers hebben

  1. 01:38
    Ken jij je eigen bloedgroep? 'Nee, daar schaam ik me wel voor'
    Zeldzame bloedgroep erkend

    Ken jij je eigen bloedgroep? 'Nee, daar schaam ik me wel voor'