Van Demy de Zeeuw

Kledingmerk BALR. bankroet na jaren van flinke verliezen

Door RTL Z / Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPKledingmerk BALR. bankroet na jaren van flinke verliezen
RTL

Kledingmerk BALR. van oud-voetballer Demy de Zeeuw en twee ondernemers heeft faillissement aangevraagd. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. Het kledingmerk leed afgelopen jaren flinke verliezen, zo blijkt uit onderzoek door RTL Z.

BALR. werd in 2013 opgericht door De Zeeuw en ondernemers Juul Manders en Ralph de Geus. Het bedrijf presenteert zichzelf als 'luxe lifestylemerk' en was geïnspireerd op de wereld van professionele voetballers. Naast kleding verkoopt BALR. ook schoenen, parfums en fatbikes.

Explosieve groei

Naar eigen zeggen groeide de omzet van het bedrijf in de eerste vijf jaar explosief, tot 15 miljoen euro. Dat schreef het moederbedrijf Juramy zeven jaar geleden in een persbericht.

Dit is wat Demy de Zeeuw verdient met zijn kledingmerk BALR.
Lees ook

Dit is wat Demy de Zeeuw verdient met zijn kledingmerk BALR.

Hoe de omzet zich sindsdien ontwikkelde, is onbekend. De meest recente jaarrekening die het bedrijf indiende bij de Kamer van Koophandel, vermeldt geen omzetcijfers. Wel is daarop te zien dat het kledingmerk in de laatst bekende jaren aanzienlijke verliezen leed.

Verliezen

In 2023 maakte BALR. een verlies van ruim 1,7 miljoen euro op een bruto bedrijfsresultaat van bijna 4 miljoen euro. Het jaar daarvoor bedroeg het verlies ruim 1,3 miljoen euro.

In een verklaring tegen persbureau ANP zegt BALR.-directeur Manders dat er alles aan is gedaan om een faillissement te voorkomen. "Maar de stijgende kosten, teruglopende verkopen en de opgebouwde coronaschuld zijn ons uiteindelijk te veel geworden", aldus de topman.

Klanten en schuldeisers

Welke gevolgen het aanstaande faillissement voor klanten en schuldeisers heeft, is nog niet bekend. Volgens de verklaring zal het bedrijf informatie over bestellingen en retouren zo snel mogelijk via e-mail of sociale media bekendmaken.

Opmerkelijk is dat het moederbedrijf Juramy volgens de meest recente jaarrekening van BALR. in 2024 nog een verse kapitaalinjectie van maar liefst 10 miljoen euro kreeg. Bij een negatieve kasstroom bij BALR. zou dat geld echter niet automatisch naar het modemerk gaan, aldus het verslag. 

Moeder wil niet financieren

"In dat geval zijn wij afhankelijk van de bereidheid van het moederbedrijf om de negatieve kasstromen te financieren." Die bereidheid was bij het opstellen van de jaarrekening eind 2024 nog niet contractueel vastgelegd, blijkt uit de stukken.

De bereidheid van het moederbedrijf om te blijven opdraaien voor de verliezen bij het modemerk, blijkt er uiteindelijk dus niet te zijn geweest. Volgens de verklaring willen de aandeelhouders van het modemerk 'hun energie en middelen' nu volledig richten op het 'verder versnellen van de groei' van voetbalplatform 433. Dat zusterbedrijf exploiteert een website en app voor voetballiefhebbers, die door dezelfde ondernemers werd opgericht.

Onbereikbaar

Op de website van BALR. staat nog geen informatie over de faillissementsaanvraag. Het modemerk reageerde nog niet op een gemaild verzoek om toelichting. De telefoon van het hoofdkantoor in Amsterdam wordt niet opgenomen. Mede-oprichter De Zeeuw was telefonisch onbereikbaar voor commentaar.

Lees meer over
BALR.ModeRetailFaillissement

Laatste video's van RTL Nieuws

00:28
Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
14 juli

Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    RTL Nieuws

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag