Overheid springt niet bij

Treinkaartje NS volgend jaar 6 tot 9 procent duurder

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Venema MediaTreinkaartje NS volgend jaar 6 tot 9 procent duurder
RTL

Een treinkaartje van NS wordt volgend jaar 6 tot 9 procent duurder. Eerst leek het erop dat er een tariefstijging van 12 procent zou komen, om de inflatie in de prijs te verwerken, maar door maatregelen van NS valt de verhoging (iets) lager uit. De overheid springt dit keer niet bij.

Dit schrijft demissionair staatssecretaris Thierry Aartsen in een brief aan de Tweede Kamer

Zo worden stoelen in de eerste klas vervangen door 'tweedeklassestoelen'. Hierdoor kunnen treinen 'beter' benut worden. Daarnaast wordt het aanbod van reizigerskortingen herzien - onder andere de Jongeren Dagkaart verdwijnt - en het onderhoud van de treinstellen anders ingericht 'met als doel om op drukke dagen minder materieel te hoeven onttrekken voor onderhoud'. 

Dat het desondanks op sommige momenten en plekken druk blijft in de trein wordt bevestigd door Aartsen. Drukte zal zich voornamelijk voordoen in de spits op dinsdag en donderdag, in het najaar en in de Randstad.

Geen geld van overheid 

Een prijsstijging van 12 procent werd na gesprekken tussen NS en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat als onacceptabel gezien. Toch werd in april van dit jaar al duidelijk dat het Rijk niet zou bijspringen. Toenmalig staatssecretaris Chris Jansen (PVV) liet weten dat daar nu geen geld voor is.

Kabinet legt geen geld bij voor duurdere treinkaartjes in 2026
Lees ook

Kabinet legt geen geld bij voor duurdere treinkaartjes in 2026

De NS wilde niet de volledige achterstallige inflatie bij de reiziger laten terechtkomen. Het bedrijf denkt de prijsstijging nog wel te kunnen beperken tot 9 procent. "Helaas kan NS niet voorkomen dat die maatregelen ook impact hebben op de treinreiziger." 

Reizigersvereniging Rover vindt de prijsstijging van treinkaartjes in 2026 niet te verantwoorden. Volgens directeur Freek Bos van de vereniging betekenen duurdere kaartjes 'weer een stap naar minder reizigers voor het hele openbaar vervoer'.

De overheid trok de portemonnee eerder wel, waardoor de prijs van het treinkaartje niet mee hoefde te stijgen met de inflatie. Ook de NS tastte hiervoor in de buidel. In het najaar moet duidelijk worden hoe hoog de prijsstijging definitief is.

Internationaal treinreizen is mooi en goed voor het milieu. Toch lukt het in Europa niet om een uitgebreid netwerk voor internationale treinen aan te leggen. Hieronder wordt uitgelegd waarom het niet lukt: 

Lees meer over
Thierry AartsenNederlandse Spoorwegen (NS)TreinenOpenbaar vervoer

Laatste video's van RTL Nieuws

01:07
'Als Trump blijft, stort hier een hele regio in': Duitse wijnboeren in nood
Importheffingen

'Als Trump blijft, stort hier een hele regio in': Duitse wijnboeren in nood

  1. 02:00
    Yeşilgöz: harde toon blijft als ik de noodzaak zie
    RTL Nieuws

    Yeşilgöz: harde toon blijft als ik de noodzaak zie