Uit de hand gelopen hobby

Léon was IT'er, maar is nu beste biersommelier ter wereld: 'Geluk dat ik veel over La Trappe wist'

Door RTL Z··Aangepast:
© Picture: DoemensLéon was IT'er, maar is nu beste biersommelier ter wereld: 'Geluk dat ik veel over La Trappe wist'
RTL

Léon Rodenburg mag zich sinds gisteren wereldkampioen biersommelier noemen. Het geluk dat hij bij zijn eerdere deelname niet had, had hij nu wel: hij moest een presentatie houden over het trappistenbier dat hij het beste kent. Léon is nu wereldkampioen voor het leven, volgende keren mag hij niet meer meedoen.

Op het WK biersommelier in het Duitse München wist Léon de 86 andere deelnemers achter zich te laten. In het eerste deel van de voorrondes wist hij de perfecte score te halen: van alle tien de bieren wist hij goed te bepalen welke bierstijl het was.

In het tweede deel van de voorronde, kon hij bij vijf van de tien glazen bier goed aangeven welke smaakstoffen, van honing tot citroenzuur, er in zaten. En ook dat was een prima score. Daarmee was voor hem de derde voorronde nauwelijks nog nodig om de halve finale te halen.

La Trappe Tripel

"De vorige keer dat ik meedeed had ik in de finale de pech dat ik een bier moest beschrijven dat mij niet goed lag", vertelt Léon. Maar nu was het geluk wel met hem. Want het lot bepaalde dat hij een La Trappe Tripel moest beschrijven: wat voor een soort bier is het, hoe het smaakt, wat je er het beste bij kunt eten, en wat de geschiedenis is van de brouwerij.

We drinken minder bier, ook daling bij alcoholvrij
Lees ook

We drinken minder bier, ook daling bij alcoholvrij

La Trappe is nota bene een Nederlandse brouwerij, uit het Noord-Brabantse Berkel-Enschot, bij Tilburg. "La Trappe is de trappist waar ik het meeste van weet, en ik brouw zelf ook een tripel in die stijl", vertelt Léon.

IT, Chinastudies, bierbrouwen

Hij heeft een verrassende carrière. Léon studeerde af in informatietechnologie én in Chinese studies (zelfs summa cum laude). Hij werkte een aantal jaren in de IT. In zijn vrije tijd brouwde hij bier, "maar dat liep een beetje uit de hand". 

Uiteindelijk werkte hij twee dagen per week bij brouwerij en drie dagen in de IT, maar hij wist dat dat niet houdbaar was. "Ik wilde fulltime brouwer worden."

Mede-eigenaar brouwerij

Sinds mei vorig jaar is Léon één van de drie eigenaren van Bierbrouwerij De Magistraat uit Almkerk, in Noord-Brabant. De biermarkt is uitdagend, geeft hij toe. Veel kleine brouwerijen hebben het moeilijk, ook omdat ze het er vaak uit passie naast doen. En als het dan niet goed gaat, dan stoppen velen ermee, zegt hij.

Na corona is de markt voor speciaalbieren volgens hem niet hersteld, en brouwerijen hebben te maken met hogere kosten. "Maar bij ons gaat het goed, we kunnen mensen aan het werk houden. We groeien tegen de trend in", aldus de brouwer.

'Leuke dingen doen'

Daarbij scheelt het volgens Léon wel dat ze er horeca bij hebben. Hij zelf is in ieder geval 'de hele dag bezig met leuke dingen doen'. "Dat is ook veel waard. IT is ook mooi, maar wat stabieler en daardoor soms wat saai. In de brouwerij gebeurt altijd wat."

De Magistraat brouwt zo'n 1000 hectoliter (100.000 liter) en is volgens Léon daarmee een middelgrote brouwer. De bieren worden verkocht in een aantal supermarkten en in horeca, vooral in de regio. Léon hoopt dat zijn wereldkampioenschap eraan kan bijdragen dat de brouwerij meer kan exporteren.

Euforisch

Gisteravond heeft hij in ieder geval genoten van zijn overwinning. Eerst werden er verschillende soorten bier gegoten in de bokaal die hij net had gewonnen. Hij heeft ervan gedronken, maar wat voor bieren het waren, vindt hij moeilijk te zeggen. "Maar ik was zo euforisch dat het niet uitmaakte." Daarna was er een Duits feestje, met vooral Duitse bieren.

Volgend jaar is er weer een Nederlands kampioenschap biersommelier, dat Léon al twee keer won. Maar hij heeft al bedacht dat hij daar niet aan zal meedoen. "Ik heb het hoogst haalbare bereikt, het is nu tijd om het aan iemand anders te gunnen." 

In plaats daarvan gaat hij zich inzetten voor de organisatie van het NK en als jurylid. Aan het WK biersommelier mag hij niet meer meedoen. "Dat is de regel, je bent wereldkampioen biersommelier voor het leven."

In deze video zie je waarom duur bier leidt tot hoofdpijn in de horeca:

Lees meer over
BierAlmkerk