Beschermingsmiddelen in de sport

Engelse ijshockeyers dragen voortaan nekband: 'Ook in Nederland invoeren'

·Aangepast:
© Editie NLEngelse ijshockeyers dragen voortaan nekband: 'Ook in Nederland invoeren'
RTL

De Engelse ijshockeybond heeft besloten dat ijshockeyers per 1 januari een nekband moeten dragen. Dit naar aanleiding van een dodelijk ongeval op het ijs afgelopen weekend. Ondertussen wordt er in de voetbalwereld ook steeds meer gepraat over een helm voor keepers. "De eerste reactie is meestal dat spelers geen bescherming willen, want het is niet cool."

Voor het oog van 8000 supporters kreeg ijshockeyer Adam Johnson van de Britse club Nottingham Panthers een schaats in zijn nek. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Aanleiding voor de Engelse ijshockeybond om de regels op het veld aan te scherpen. Alle ijshockeyers moeten daar voortaan een nekband dragen.

IJshockeyer uit VS krijgt schaats in zijn nek en overlijdt: 'We zijn diepgeraakt'
Lees ook

IJshockeyer uit VS krijgt schaats in zijn nek en overlijdt: 'We zijn diepgeraakt'

In Nederland is zo'n nekband alleen onder de 18 jaar verplicht. "Op hun verjaardag doen ze de band meteen af", weet Ruud van Baast, directeur van de ijshockeyclub Tilburg Trappers. Hij hoopt dat Nederland het Engelse voorbeeld volgt. "Hier moeten we de nekband ook voor volwassenen invoeren." 

Een nekband voor ijshockeyers.© Editie NL
Een nekband voor ijshockeyers.

Hij denkt dat daar ook wel steun voor is. "Zeker na dit ongeluk is de noodzaak bij de spelers wel doorgedrongen. En tegenwoordig zijn het lichte dingen die niet zo vervelend meer zitten."

Voetbal

In het voetbal heerst er momenteel ook discussie of keepers een helm moeten dragen. Onlangs raakte RKC-keeper Etienne Vaessen bewusteloos na een botsing op het veld. Kort daarna overleed amateurkeeper Lenard den Teuling van FC Engelen 4 nadat ook hij tegen iemand opbotste.

Vaessen heeft van zijn ongeluk geleerd en staat tegenwoordig met een helm op het voetbalveld. "Eigenlijk natuurlijk te laat, maar wie weet komt het ooit bij alle keepers", zegt sporthistoricus Daniël Rewijk tegen Editie NL.

Toch duurt het doorgaans even voor zo'n maatregel daadwerkelijk wordt ingevoerd, omdat er in veel gevallen ook weerstand is. "Dat was ook zo toen scheenbeschermers verplicht werden", zegt de sporthistoricus. "En er is al jaren veel te doen rondom koppen bij voetballers. Ik kan me voorstellen dat er een moment komt dat dat bij de jeugd niet meer kan."

Weerstand

Die weerstand is volgens Rewijk niet gek. "Het is vaak mannelijk gedrag. De eerste reactie is dat je geen bescherming wil, want het is niet cool. Bij het wielrennen was dat ook zo met het dragen van een helm, totdat iemand overleed. Het gaat ook maar één kant op: er wordt nooit een beschermingsmaatregel afgeschaft, ze komen er alleen maar bij."

Toch kan het invoeren van beschermingsvoorschriften ook voordelen opleveren. "Bokshandschoenen werden ingevoerd zodat de sport voor een groter publiek aantrekkelijk werd. Als je er niet dood aan gaat, durven meer mensen het. Daarnaast kunnen sportmerken aan de nieuwe bescherming verdienen. Dus het is ook commercieel aantrekkelijk."

Beschermingsmiddelen

Andere sporten die beschermingsmaatregelen invoerden:

  • In het voetbal werd de scheenbeschermer in 1988 verplicht.
  • Wielrenners moeten sinds 2003 een helm dragen.
  • Op het hockeyveld wordt sinds 2015 een bitje gedragen.
  • In 2015 werd ook de helm voor marathonschaatsers verplicht gesteld.
  • In de Formule 1 werd de halo verplicht in 2018.
Lees meer over
Editie NL Link in bioSport