Mag je mondkapje in je broekzak? En is wassen op veertig graden voldoende?
Nu het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht is, hebben veel mensen er een aangeschaft. Toch gaat het gebruik ervan nog niet van een leien dakje. Wat kun je er wel en niet mee doen en hoe (vaak) was je 'm?
Wouter van Dijk is mede-eigenaar van een pop-up mondkapjeswinkel in Utrecht. Hij verkoopt maskers van allerlei materialen zoals nylon, katoen en papier. "Papieren mondkapjes worden het meest verkocht. Die zijn het fijnst. Maar ook katoen doet het goed", vertelt hij aan Editie NL.
Papier
Hij merkt dat weinig mensen zin hebben om de mondkapjes elke dag te wassen. "Ik adviseer die klanten om een papieren exemplaar te kiezen. Die moet je na gebruik weggooien."
Elk materiaal heeft z'n voor- en nadelen. "Katoen is bijvoorbeeld luchtdoorlatend. Ook is het soepeler dan polyester. Nylon raad ik niet aan. Dat is met dit weer veel te warm."
Los in de tas
Van Dijk ziet dat veel mensen de mondkapjes in hun zakken frommelen, los in de tas gooien en er met hun vieze handen aan zitten. Niet bepaald veilig dus. "Het voordeel van een papieren mondkapje is dat je ze weggooit, dus je weet zeker dat je ze niet twee keer gebruikt."
Netjes aansluiten
Qua gebruik is het belangrijk dat het mondkapje goed past. Arts-microbioloog Andreas Voss legt uit: "Zorg ervoor dat die vooral goed over je neus zit. Ook moet hij netjes aansluiten onder je kin en achter je oren vastzitten. Hij moet niet te los zitten."
Tijdens het dragen moet je er zoveel mogelijk afblijven. "Je vingers zijn mogelijk besmet met de druppels van anderen. Daarmee kan je het mondmaskertje manipuleren. Als je jeuk hebt, moet je eerst je handen desinfecteren. Daarna pas krabben", aldus Voss.
Losmaken
Als je het mondkapje afdoet, moet je 'm bij de oren lostrekken. "Doe dat niet aan de voorkant. Je moet ervan uitgaan dat de buitenkant besmet is. En berg hem vervolgens op in een boterhamzakje. Dan is hij netjes afgesloten. Doe hem niet in je broekzak, dat is vies."
Meerdere lagen
Verder raadt de arts-microbioloog aan om een kapje met meerdere lagen te gebruiken. "Eenlaagse maskertjes helpen niet. Je moet een gelaagd masker hebben, waarbij de binnenkant van katoen is. Dat ventileert goed en is comfortabeler."
Draag je masker daarnaast niet te lang. "Op het moment dat het mondmasker nat is, werkt het niet meer. Als je bijvoorbeeld zingt of praat met consumptie, kan je hem veel korter dragen. Bij goede, medische maskers is het na drie tot vier uur echt tijd om hem te vervangen."
Zestig graden
Wassen moet je dagelijks doen. "Dat moet op zestig graden. Je kan hem ook in de oven doen als-ie daar tegen kan. Was je hem op minder dan zestig graden, dan is er een risico dat niet alle virusdeeltjes dood zijn."