Veel pedojagers actief op social media: 'Politie doet te weinig'

Zelf op mensen met pedofiele gevoelens jagen, er zijn online steeds meer mensen die dit doen. Een nieuwe Facebookgroep telt in korte tijd tempo ruim 33.000 leden. Hierin worden vermeende pedoseksuelen ontmaskerd, soms met naam, woonplaats en gezicht erbij. Is dat wel toegestaan?
'Pedofielen Expose Groep. Aanpakken!', zo luidt de naam van de privégroep op Facebook. Deze wordt beheerd door vier mensen die vinden dat de straffen in Nederland tegen pedofilie te laag zijn en dat de politie weinig tegen deze vorm van criminaliteit doet.
Niet altijd anoniem
Bouke van de Vrugt is een van de oprichters van de groep. Hij zet de foto's en filmpjes die binnenkomen online. "We doen dat zo min mogelijk met naam, toenaam en gezicht erbij. Maar soms is het nodig", zegt hij tegen EditieNL.
Sommige zogenoemde pedohunters gaan ook zelf op jacht naar de pedofielen. "We gaan heel discreet te werk. Het laatste wat we willen is de verkeerde persoon pakken", vertelt Savage Patrona, een van de andere oprichters.
Ze wil in dit artikel alleen met haar Facebooknaam genoemd worden, maar heeft er daarentegen minder problemen mee om de privégegevens van vermeende pedofielen te delen. "Namen doen we meestal niet, maar we zetten er vaak wel een locatie bij. Dat willen mensen gewoon weten."
Veel werk
De vier beheerders van de groep worden overspoeld met nieuwe tips en berichten van mensen die hun verhaal willen doen. "Het probleem is groter dan ik dacht. We zijn eigenlijk ook een soort therapeuten", zegt Patrona.
Ze screent de berichten die geplaatst worden. "Soms sturen mensen dingen die echt niet door de beugel kunnen, bijvoorbeeld namen en woonplaatsen. Of ze reageren: 'Vond je het lekker?' onder een bericht over misbruik. Het beheren van de groep is een fulltimebaan."
Het raakt haar erg. "Het kan zo je buurman zijn. Ik ben zelf moeder en schrik hiervan. Dit moet stoppen", vindt Patrona.
Strafbaar
Of het niet strafbaar is wat zij doen, weet ze niet. "Daar moet de focus ook niet op liggen. Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren. Wij helpen hier zo veel mensen mee", vertelt ze.
Ook Bouke vindt dat de schuld niet bij de beheerders ligt. "Wij maken de filmpjes niet zelf. Mensen moeten zich niet concentreren op ons, maar op de pedofielen. Zij zijn de slechteriken, wij niet."
Smaad en laster
Strafrechtadvocaat Richard Korver zegt dat het wel degelijk strafbaar is om zomaar teksten en foto's te verspreiden. "Je mag wel afbeeldingen van mensen delen, maar niet als je zegt dat de persoon op de foto pedofiel is. Dat is smaad en laster. In theorie kan het OM hier ingrijpen."
Sommige pedohunters pakken het slim aan door op een niet-bedreigende manier de vermeende pedofielen aan te spreken. "Maar als er bedreigingen of klappen vallen, is het strafbaar."
Toename
Het lijkt erop dat het aantal Facebookgroepen in deze categorie een vlucht neemt, zegt directeur Arda Gerkens van Stop It Now. Dat is een hulporganisatie voor mensen met seksuele gevoelens voor kinderen. Ook hun familieleden kunnen er terecht.
De toename is deels te wijten aan de QAnon-beweging, een complottheorie die beweert dat democratische leiders als Hillary Clinton en Joe Biden pedofielen zijn die de duivel aanbidden. "Deze beweging is vanuit de Verenigde Staten naar Nederland overgewaaid: zo zouden Nederlandse prominenten ook betrokken zijn geweest bij een pedofielennetwerk."
Maar de QAnon-beweging is niet de enige aanleiding. "We zien dat het pedojagen al een flinke tijd plaatsvindt. Ook op YouTube zijn er groepen die dit doen", aldus Gerkens.
Averechts
Gerkens begrijpt waarom mensen het doen. "Ik snap dat mensen boos zijn en dat ze het gevoel hebben iets te moeten doen. Kinderen zijn kwetsbaar en die willen we beschermen. Maar ik denk dat dit juist averechts werkt."
Tachtig procent van het kindermisbruik wordt gepleegd door mensen die geen pedofiel zijn. "Dus het idee om pedofielen af te voeren naar een eiland – of erger – gaat het probleem niet oplossen."
Gerkens gaat verder: "Vorige week was er nog een zaak over een man die beschuldigd wordt van pedofilie. Dat was onterecht. Die persoon heeft er echt heel veel sociale nadelen van ondervonden. Je kunt in dit land beter van moord beschuldigd worden dan van kindermisbruik. Het heeft enorme consequenties voor jou en je gezin. Je moet er niet te licht mee omgaan."
Paria
Daarnaast durven mensen met seksuele gevoelens voor kinderen misschien geen hulp meer te zoeken. "Doordat het nu zo wordt gestigmatiseerd voelen ze zich een paria. Ze trekken zich liever terug, en dat maakt het risico op misbruik juist vele malen groter."
Ze hoopt dat mensen die worstelen met deze gevoelens zich melden bij Stop It Now. "Wij kunnen de juiste hulp inschakelen en helpen om meer misbruik te voorkomen."