Vaccin vervoeren en opslaan bij -80 graden: hoe gaan we dat doen?
Wereldwijd is de hoop gevestigd op Pfizer, een coronavaccin dat wordt ontwikkeld in de VS. Maar de distributie kan nog weleens problemen opleveren, want het middel moet bij -80 graden Celsius worden vervoerd en opgeslagen. Heeft Nederland in huis wat daarvoor nodig is?
Het vaccin moet diep onder het vriespunt worden vervoerd en opgeslagen het de stof ribonucleïnezuur bevat. "Dat is zeer gevoelig", weet Michel Keijzer van Scala Scientific, een aanbieder voor laboratoriumapparatuur.
"We weten niet precies hoe gevoelig, en er ook is geen tijd om hetuit te zoeken. Maar ik begrijp dat het vaccin daarom voor de zekerheid op die extreem lage temperatuur moet worden vervoerd", zegt hij tegen EditieNL.
Zijn bedrijf bezit vriezers en opslagruimtes die een temperatuur van -80 graden kunnen garanderen. "Wij verkopen vrieskisten en verhuren ook opslagruimte. De ruimte is beperkt in Nederland, maar het is niet onmogelijk", aldus Keijzer.
Ziekenhuizen, GGD's en universiteiten
Veel hangt af van de manier waarop ze dit willen gaan verspreiden. "Is dat via de ziekenhuizen? Meestal hebben die zelf wel zo'n vrieskast. Maar vaak zit daar ook al wat in. Het kan ook via de GGD's gaan."
Gemiddelde temperatuur gekoelde opslag
Koelkast: 3 à 4 graden
Gewone vriezer: -18 graden
Ultravriezer: -80 graden
Elke universiteit en elk ziekenhuis heeft wel zo'n kast, weet Keijzer. "Voor de opslag van humaan weefsel bijvoorbeeld. En voor DNA dat lang bewaard moet worden. Maar alle ruimte die straks nodig is komt denk ik van commerciële partijen. Dus ja, wij zitten klaar!"
Droogijs
Ook John van logistiek bedrijf SDX zit klaar, maar dan voor het vervoeren. "Voor zo'n temperatuur is droogijs nodig. Dat is een gas dat je over het product heen giet. We gebruiken het nu ook al veel", vertelt hij aan EditieNL.
Hij transporteert zelf ook met droogijs. "Je kunt producten ongeveer een week stabiel op -79 graden houden."
Geen probleem
John denkt dat het zeker te doen is om de vaccins vanuit de VS naar Nederland te halen. "Soms vliegen we ermee naar Australië, dus de Verenigde Staten zullen geen probleem zijn. Misschien zal de capaciteit wat groter zijn, maar zelfs dan voorzie ik geen enorme problemen."
Voorraad
De voorraad droogijs bij het bedrijf is groot genoeg. "Wij hebben duizend kilo staan, dus we kunnen even vooruit. We maken het niet zelf, maar kopen het in België. Maar ook in Nederland zijn producenten die het maken."
Het is niet heel gevaarlijk om mee in aanraking te komen. "In grote hoeveelheden is het verstikkend. Maar als je het even op je hand krijgt valt het wel mee. Het is wel erg koud."