Grijs het populairst

Grijs populairste autokleur, hierom kiezen we voor 'saaie' kleuren

Door EditieNL ··Aangepast:
© EditieNL Grijs populairste autokleur, hierom kiezen we voor 'saaie' kleuren
RTL

Grijs, het is volgens onderzoek van Axalta de populairste autokleur in Europa. En dat voor het derde jaar op rij. In 2020 was 25 procent van de verkochte auto's grijs, en vorig jaar steeg dat licht naar zo'n 27 procent. Waarom kiezen we massaal zo'n ongezellige kleur?

Op nummer één staat dus grijs, maar ook de tweede en derde plek zorgen niet voor veel fleurigs op de weg. Op nummer twee staat namelijk de witte auto, gevolgd door de zwarte op nummer drie. 

Restwaarde

Dat we vaak kiezen voor 'grauwe' kleuren heeft te maken met de restwaarde van de auto, vertelt autojournalist Odiel Mennink van FemmeFrontaal. "Grijze of zwarte auto's blijven gewoon meer waard." Het gaat daarbij vaak om leaseauto's die na de lease op de markt komen als tweedehandsauto. "Maar vaak zie je dat bij duurdere auto's de restwaarde minder belangrijk is. Dan zie je dus ook exotischere kleuren voorbijkomen."

Ook zijn de standaardkleuren vaak wat goedkoper. "Als je wat exotischere kleuren wilt dan moet je vaak wat bijbetalen", vertelt Mennink. Verder heeft het vooral met trends te maken. "Niet heel lang geleden was het gezegde: met een witte blijf je zitten. Nu is die witte auto niet meer weg te denken – het is normaal geworden." 

Consumentenpsycholoog Tom van Bommel © EditieNL
Consumentenpsycholoog Tom van Bommel

'Felle kleur maakt pissig'

Wat die autokleur vervolgens met je doet ligt maar net aan het perspectief, vertelt consumentenpsycholoog Tom van Bommel aan EditieNL. "Mensen die een felgekleurde auto kopen zijn vaak mensen die op willen vallen. Ze vinden het leuk om de blits te maken."

Maar moet je ook echt naar de auto kijken, dan zorgt zo'n felle kleur voor een andere werking. "Die felle warme kleur, zoals rood of oranje, maakt mensen sneller pissig. Dat komt door de activerende werking, het activeert je lichaam. Dus raak je sneller boos of geïrriteerd."

Veilige keuze

De tegenhanger van kleuren als rood en oranje zijn bijvoorbeeld blauw en groen. "Die maken het allemaal wat rustiger. Koelere kleuren verlagen de hartslag", legt Van Bommel uit. "Daarom wordt blauw ook veel gebruikt in tandartspraktijken, bijvoorbeeld."

Groen en blauw zijn dus goede kleurkeuzes, maar toch gaan veel mensen voor grijs. "Dat is een veilige keuze. Veel mensen twijfelen ook gewoon als ze iets kopen waarmee ze in het openbaar gezien worden", zegt de consumentenpsycholoog. "Dan is het veiliger om te doen wat anderen ook doen." 

Lees meer over
AutoAuto-industrieVerkeersveiligheidVerkeerPsychologieConsumentEditie NL Link in bio