Stof op zonnepanelen zorgt voor minder opbrengst: 'Scheelt honderden euro's'
De marslander die onderzoek doet naar de bodem van de planeet Mars, zal over een tijdje niet meer werken. Dat komt doordat er te veel stof op de zonnepanelen is gekomen, waardoor ze geen stroom meer aan het apparaat kunnen geven. En een regenbui om de panelen schoon te spoelen zit er ook niet in. In Nederland regent het dan wel regelmatig, maar toch kan stof ook hier invloed hebben op onze stroomopbrengst.
Op dit moment wekken de zonnepanelen van de marslander nog maar een tiende op van de hoeveelheid stroom die de panelen opwekken als ze schoon zijn. Ook hier kunnen zonnepanelen minder stroom opwekken als er stof op ligt, weet professor zonne-energie Arno Smets. "In extreme gevallen kan het zo'n tien procent minder opbrengst opleveren", vertelt hij aan EditieNL.
Schoonmaakbeurt
Hij noemt als voorbeeld het Saharazand dat over ons land viel in maart. "Toen heeft het ook lang geduurd voordat het weer regende. Dat zal de opbrengst absoluut lager gemaakt hebben."
Naar schatting zijn dat voor huishoudens enkele euro's per maand minder. "Maar voor grootschalige zonneparken is die tien procent significant. Dat kan honderden euro's per jaar schelen."
Maar ook al regent het en spoelt het stof van de zonnepanelen af, betekent dat niet dat onze stroomopbrengst gelijk gered is. "Een regenbui verwijdert vaak niet al het vuil. Daar heb je echt een schoonmaakbeurt voor nodig."
Kalkaanslag
Volgens Geert Raijmaker van EBEL Solar Clean is het belangrijk om dat schoonmaken goed bij te houden. "Vooral hardnekkig vuil als vogelpoep kan gaan bijten in de panelen", vertelt hij aan EditieNL. Raijmaker maakt vooral zonnepanelen schoon bij mensen in de agrarische sector. "Bij grote boerenbedrijven merken mensen het meteen als de zonnepanelen minder geld opleveren."
Het schoonmaken gebeurt met osmosewater, legt Raijmaker uit. "Dat is puur water, zonder kalk en mineralen." Dat zorgt ervoor dat er geen kalkaanslag komt op de zonnepanelen, want dat zou het rendement meteen doen verminderen.
Schaduwwerking
Er zijn meer dingen dan alleen vuil waar je op moet letten als je een zo hoog mogelijk rendement wil van je zonnepanelen. Zo is het belangrijk om te weten wat de schaduwwerking is op het dak, vertelt professor zonne-energie Smets. "Bijvoorbeeld als je een schoorsteen of dakkapel hebt. Als dat zorgt voor veel schaduw, kan dat schelen in je opbrengst."