Krapte op arbeidsmarkt

Creatief met personeelstekort: bedrijf betaalt studieschulden personeel

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLCreatief met personeelstekort: bedrijf betaalt studieschulden personeel
RTL

Van gratis vakanties tot spelletjesavonden. Overal in Nederland kampen bedrijven met personeelstekorten en om dat tegen te gaan zoeken werkgevers steeds creatievere manieren om personeel te werven. Hotelketen Postillion gaat nog een stapje verder door de studieschulden van werknemers af te betalen. "Het is geen verkapte loonsverhoging."

In Nederland zijn er momenteel 143 vacatures voor elke 100 werklozen, zo bleek uit cijfers van het CBS. En dus moeten bedrijven steeds meer uit de kast trekken om nog aan personeel te komen. De hotelketen doet dat door de studieschulden af te betalen, voor zowel nieuwe werknemers als voor personeel dat al bij het bedrijf werkt. Per uur dat je bij het bedrijf werkt, krijg je bovenop je loon een paar euro extra voor je studieschuld.

"We hebben onze stagiaires de opdracht gegeven om na te denken over het veranderen van de arbeidsvoorwaarden, om als bedrijf wat aantrekkelijker te worden voor werknemers", legt directeur Erik-Jan Ginjaar uit. "Zij kwamen met het aflossen van de studieschuld en het wekelijks uitbetalen van het salaris."

"Ik dacht heel even: ja dat had ik zelf ook kunnen bedenken, maar het was wel een goed idee van ze", vervolgt Ginjaar. "Studenten zijn tegenwoordig niet meer gezegend met een basisbeurs en toen ik studeerde was een studieschuld ook nog niet zo erg. Je lost hiermee een groot probleem op."

Het bedrijf wil met het systeem garanderen dat het geld op een goede plek terechtkomt. "Toen ik in deze doelgroep viel, zou ik echt niet m'n studieschuld aflossen met een loonsverhoging. Dan zou ik er gewoon wat leuks mee gaan doen. Maar dit is geen verkapte loonsverhoging."

Goedkoper uit

Ook legt Ginjaar uit dat het bedrijf op deze manier uiteindelijk nog steeds goedkoper uit is dan wanneer het externe oproepkrachten zou moeten inhuren. "Een cao-loon is bijvoorbeeld elf euro per uur, daar betaal je als baas nog een paar euro bovenop voor verzekeringen en nu dus een paar euro per uur aflossing. Als ik bij een horeca-uitzendbureau mensen moet inhuren ben ik zo 25 euro per uur kwijt."

Hoogleraar human resource management en sociale zekerheid Irmgard Borghouts van de Universiteit Tilburg is positief over het initiatief, maar denkt ook dat er meer moet gebeuren om het personeelstekort op te lossen. "Ik denk dat het een heel mooi voorbeeld is van een bedrijf dat creatief nadenkt over hoe ze mensen aan zich kunnen binden. Ik denk dat het een eerste stap is, maar er is heel veel nodig als je kijkt naar de arbeidsmarkt."

Gesloten: door personeelstekort moeten zaken vaker (tijdelijk) dicht
Lees ook

Gesloten: door personeelstekort moeten zaken vaker (tijdelijk) dicht

"Er wordt nu heel erg gekeken naar hoe je mensen binnen kunt halen, maar je moet ook kijken naar mensen die er al zitten", vervolgt Borghouts. "Dus dat is natuurlijk wel mooi dat dit bedrijf dat ook doet."

Irmgard Borghouts© EditieNL
Irmgard Borghouts

"Als je als organisatie mensen binnenhaalt met hele mooie pakketten, dan kan dat scheve gezichten opleveren voor mensen die er al werken", legt Borghouts uit. "Dus je zult goed moeten kijken wat je voor je zittend personeel kan doen, ook als die mensen geen schuld hebben om af te lossen."  

Werkdruk

Borghouts denkt wel dat het aflossen van de studieschulden ook een positief effect kan hebben op het personeel dat geen lening bij DUO heeft openstaan. De werkdruk kan verlicht worden als er meer personeel aangenomen wordt, en dat verbetert het welzijn van iedereen.

Borghouts ziet dat er steeds meer nieuwe initiatieven opduiken om nieuw personeel te werven. Zo zijn er bedrijven die tiny houses aanbieden aan werknemers en is Amerika het concept  'open hiring' overgewaaid. Hierbij hoeft personeel niet meer te solliciteren, maar wordt de eerste die zich aanmeldt direct aangenomen. Of een maatregel ook daadwerkelijk effect hebben ligt volgens haar af aan de specifieke voorwaarden.

"Aandacht voor de mensen is belangrijk, dus kijk vooral naar wat mensen kunnen en niet alleen maar naar de functie-eisen die je stelt", vervolgt Borghouts. "Dan ben je op zoek naar iemand die eigenlijk niet bestaat in de krappe arbeidsmarkt. Nieuwe technologieën kunnen ook kansen bieden."

Pro-actief

Volgens Borghouts zou het in de toekomst bovendien verstandig zijn als er pro-actiever opgetreden wordt om personeelstekorten te voorkomen. "We blussen in Nederland altijd pas als het huis in brand staat, maar we hadden dit ook kunnen voorkomen."

Lees meer over
PersoneelstekortArbeidsmarktStudieschuldEditie NL Link in bioLink in bio