Tamagotchi en Furby: waarom speelgoed van vroeger een comeback maakt

In speelgoedland waait een nostalgiewind. Uit onderzoek van Intertoys en Bol.com blijkt namelijk dat speelgoed van vroeger weer in is, maar dan in een modern jasje. Zo is er bijvoorbeeld de Bitzee, dat lijkt op de Tamagotchi. Dat is het virtuele huisdiertje waarmee men eind jaren negentig druk in de weer was. En dit nostalgische speelgoed komt niet als enige terug.
Naast de vernieuwde Tamagotchi doen de Funko-poppen doen het ook goed: oude karakters worden in een nieuw jasje gestoken. Verder zijn bordspellen in Indiana Jones-stijl, Pokémonkaarten en Mariosets van Lego populair. Beslist geen nieuwe namen op de markt dus.
Ook de Furby, een soort elektrische knuffel, komt terug. Dat is goed getimed: vlak voor de kerst maakt het pluizige diertje zijn rentree. "Het is de Furby zoals we hem kennen, maar de techniek is aangepast. Hij heeft nu interactieve functies", zegt Celvin de Bie, hoofd marketing bij Intertoys.
Nostalgisch gevoel
Zulk speelgoed roept vooral een nostalgisch gevoel op bij ouders, denkt hij. "Met name de jonge generatie ouders vindt het vaak leuk om producten voor hun kinderen te kopen waar ze zelf ook mee gespeeld hebben. Het is een herinnering die ze leuk vinden om door te geven."
De 'nostalgische trend', zoals neuromarkteer Chantal van den Berg het noemt, beperkt zich niet alleen tot de speelgoedmarkt. "Je ziet het de laatste jaren steeds meer. We houden van liedjes die in een nieuwe vorm zijn uitgebracht, parfumgeuren van vroeger die je nu weer kunt kopen. Ook zit er een nummer van The Blues Brothers in een Albert Heijn-reclame over moestuintjes die juist op een jong publiek gericht is."
Ze gaat verder: "Je ziet ook spellen van Super Mario Bros en The Legend of Zelda voor op de Nintendo Switch. Het zijn herinneringen van vroeger die ergens in de hersenen zijn vastgelegd – die willen we graag weer herbeleven. Stel dat je de Tamagotchi vroeger heel leuk vond, dan is er een grote kans dat je ook fan bent van de Bitzee."
Uit de tienerjaren
Nostalgie kán negatief zijn, maar is meestal positief, vertelt Van den Berg. "We willen vanuit de hersenen soms teruggrijpen naar 'die goede oude tijd'. En dan vooral de tienerjaren, want daarin worden vooral emotionele ervaringen vastgelegd, veel meer dan daarna."
"Je bent in die tijd ontvankelijker voor die emotionele ervaringen", zegt de neuromarketeer. "Juist die tienerjaren zijn nostalgisch, omdat je hersenen nog niet volgroeid zijn. Daarom blijven herinneringen uit die tijd dus extra lang hangen."