Met deze AI-tool kun je nu appen met je boek: 'Best wel gek'
Waar ging ook alweer het eerste hoofdstuk over? Wat is de relatie tussen de personages? En hoe verwerk ik het boek in mijn eigen leven? Tijdens het lezen van een boek kun je weleens met vragen zitten. Dankzij een nieuwe AI-tool kun je die vragen nu rechtstreeks aan het boek zelf stellen.
De tool, die werkt via Whatsapp, is nu beschikbaar voor vier boeken: 'Mindgym' van Wouter de Jong, 'Flow' van Mark Tuitert, 'Sorry, schatje' van Anne de Jong en 'Help, ik heb een puber' van Kluun. "Sinds de komst van ChatGPT zijn we ermee gaan experimenteren", vertelt Sander Ruys van Maven Uitgeverij, die het concept heeft ontwikkeld.
Ruys ontdekte dat ChatGPT goed is in het interpreteren van teksten, en kwam zo op het idee voor de tool. "We hebben een paar schrijvers benaderd en een aantal testversies gestuurd. Als er iets niet klopte lieten ze dat weten, en dan pasten we dat aan."
Testfase
Een van die schrijvers is dus Kluun. "Het is best wel gek", zegt hij tegen Editie NL. "Lezers kunnen een schrijver 24 uur per dag vragen stellen. Bijvoorbeeld, in het geval van mijn eigen boek, een vraag als: hoe kom ik de kerstdagen door met mijn puber?"
Hij heeft de tool twee maanden getest. "Ik heb 'm heel veel vragen gesteld en gekeken of het een beetje klopt. Alles wat ik ooit over pubers heb gezegd of geschreven zit er volgens mij in. Ook dingen die ik in interviews heb verteld." Maar niet alles wat zijn AI-versie vertelt komt uit zijn eigen pen of mond. "Toch verzint hij dan alsnog dingen die ik wel gezegd zou kúnnen hebben."
Kluun is enthousiast over de tool. "Alles wat innovatief is vind ik leuk, ik ben voor vernieuwing. Ik heb wel meer humor dan de chat, dus ik denk dat ik zelf nog wel nodig blijf."
Onderwijs
Ook docent Nederlands Kasper Soeters is enthousiast. Hij denkt dat een dergelijke AI-functie ook in het onderwijs effectief kan zijn. "Leerlingen gaan beter nadenken over het boek met zo'n chatprogramma. Je kan ze aan de slag laten gaan met het programma en vragen laten stellen. Dat is al een meerwaarde."
Maar een scholier kan er ook een slaatje uit slaan en de tool om samenvattingen vragen. "Er zullen zeker leerlingen zijn die er misbruik van kunnen maken, maar dat moet niet je uitgangspositie zijn. Je moet als docent leren hoe hiermee om te gaan. Je houdt nieuwe technologie toch niet tegen. We kunnen het maar beter omarmen."
Hij hoopt dat er in de toekomst ook een optie komt om te praten met een personage in een boek. "Hoe fantastisch zou het zijn als je straks met de hoofdpersoon kan chatten? Je kan vragen hoe diegene zich voelde op een bepaald moment, of waarom iemand iets deed. Dat geeft een nieuwe laag aan een boek, het maakt het boek levendiger. Ik juich zulke ontwikkelingen echt toe."
Binnenkort hoopt de uitgeverij de functie ook beschikbaar te stellen voor andere titels, waaronder internationale boeken. Per boek kost het 10 euro om de AI-tool aan te schaffen.