Vanaf nu mag je je kind een dubbele achternaam geven: zo werkt dat
(Aanstaande) ouders opgelet: sinds 1 januari kun je jouw kinderen een dubbele achternaam geven. Daardoor kunnen nu de achternamen van beide ouders in het paspoort van het kind pronken. Maar hoe zit het precies?
"Er is lang gediscussieerd over de mogelijkheid van een dubbele achternaam", zegt advocaat Amé Derks van de Nederlandse Vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten. Dat het nu ook echt kan, komt door een behoefte aan meer gelijkwaardig ouderschap. "Beide ouders krijgen op deze manier dezelfde positie, je hoeft niet meer te kiezen."
Ook hoeft het niet langer te betekenen dat de achternaam van de moeder een langzame dood sterft. Nu is het vaak zo dat het kind de achternaam van de vader krijgt.
Regels en kosten
Aan het geven van een dubbele achternaam zitten wel regels verbonden. "Er mogen niet meer dan twee namen worden gegeven, het is niet zo dat het zich kan opstapelen. Twee mensen met een dubbele achternaam kunnen dus niet vier achternamen geven," aldus de advocaat.
Ouders met kinderen die vanaf 2024 zijn geboren, kunnen kosteloos hun beide achternamen geven. De gecombineerde achternaam is ook met terugwerkende kracht mogelijk voor kinderen die vanaf 2016 zijn geboren. Hier zijn wel kosten aan verbonden.
De zogeheten overgangsregeling kost 75 euro voor het eerste kind en 50 euro voor elk volgende kind. De regeling is mogelijk tot 1 januari 2025, daarna vervalt de optie.
"Kinderen die voor 2016 zijn geboren, komen dus niet in aanmerking", zegt Derks. "De grens is uiteindelijk als compromis ontstaan. Het was niet haalbaar om iedereen de optie te geven voor een dubbele achternaam, maar een grote groep kinderen krijgt deze mogelijkheid nu wel."
Geen keuze
Als ouders geen keuze maken, krijgt een kind dat geboren is buiten een huwelijk automatisch de achternaam van de geboortemoeder. Als het kind wel binnen een huwelijk is geboren, krijg het kind automatisch de achternaam van de vader of duomoeder.
Een dubbele achternaam komt zonder koppelstreepje in het paspoort te staan. De volgorde mogen de ouders zelf bepalen. Lisa Vissers de Vries kan dus ook als Lisa de Vries Vissers worden geschreven.
Derks erkent de potentiële charme van een dubbele achternaam. "Zonder het koppelstreepje ziet het er iets minder adellijk uit, maar van origine wekt een dubbele achternaam een elitair gevoel op", vertelt ze. "Mensen probeerden voorheen een achternaam als tweede voornaam te gebruiken, maar dat mag nog steeds niet."