Wildplasser betrapt met tientallen flesjes anabolen in huis, niet vervolgd
Het was gisteren een ongelukkige dag voor een 36-jarige man uit Zaandam: nadat hij in het centrum was betrapt op wildplassen, ontdekte de politie dat hij een voorraad van 44 flesjes anabolen steroïden in huis had. De agenten besloten de man echter níet aan te houden en ook geen zaak tegen hem te starten. Zo'n besluit is niet ongebruikelijk.
De man werd tijdens het wildplassen in het centrum van Zaandam rond 14.15 uur op heterdaad betrapt door agenten in burger. Volgens de politie stonden de agenten te posten op winkeldieven toen ze getuige werden van het tafereel.
"De man kon geen identiteitsbewijs tonen", vertelt een woordvoerder van de politie aan Editie NL. "Hierop zijn wij meegegaan naar de woning."
Illegale bewoning
Daar ontdekten de agenten dat de Zaandammer wel in het huis verbleef, maar niet ingeschreven stond. "Er bleek sprake van illegale onderhuur en illegale bewoning", vertelt de woordvoerder. "Wij mochten ook de woning in en troffen daar de flesjes aan." De totale vondst bedroeg 44 flesjes anabolen.
Toch kreeg de bewoner alleen een boete voor het wildplassen. "We besloten de strafrechtelijke vervolging voor de steroïdeflesjes te laten", zegt de politie. "Het verlies van zijn voorraad en het mogelijk verliezen van zijn woning vonden wij zwaar genoeg."
Zware straf
Zo'n besluit van de politie is niet ongebruikelijk. "Het heeft onder andere te maken met de capaciteit, maar ook een stukje maatwerk", legt de politie uit. "De straf is al behoorlijk als je zeer waarschijnlijk je woonruimte verliest."
"De politie vervolgt op strafrecht, maar we kunnen in samenwerking met de gemeente ook gaan voor een bestuurlijke maatregel", gaat de woordvoerder verder. "De gemeente heeft hierbij de leiding."
Lichte zaak
Door strafrechtelijk niet door te pakken, hebben de agenten meer tijd voor zwaardere delicten. Ze kunnen immers weer sneller de straat op.
"De recherche kan zo bijvoorbeeld een bankpasfraude oppakken in plaats van deze relatief lichte zaak. Wanneer de gemeente niet zou doorpakken, gaan we uiteraard wel voor vervolging", aldus de politie.
Landelijke politie
Een woordvoerder van de landelijke politie laat in een reactie weten dat er geen situaties zijn waarin per definitie wordt afgezien van vervolging. Agenten zijn in principe vrij om elke situatie afzonderlijk te beoordelen en daarop een beslissing te nemen. In sommige gevallen wordt daarom ook weleens gekozen voor een waarschuwing. Bovendien speelt ook leeftijd soms een rol.
"De politie heeft discretionaire bevoegdheid om te kijken welke straf effectief maar ook proportioneel is. Verhoudt de straf zich tot het delict? Stel dat een 10-jarige in de supermarkt een briefje van 10 van de toonbank haalt en dat op camerabeelden staat. Die beelden komen bijvoorbeeld niet op Opsporing Verzocht, want moet hij daar dan zijn hele leven last van krijgen? Agenten zullen altijd in gesprek gaan en kijken of het ook anders kan worden opgelost."