Tabakvrij Nederland

Even snel sigaretten halen? Niet meer in Nederlandse supermarkten

Door Editie NL··Aangepast:
© ANPEven snel sigaretten halen? Niet meer in Nederlandse supermarkten
RTL

Even snel sigaretten kopen in de supermarkt is er vanaf dit jaar niet meer bij. Na de Lidl verkoopt ook de Albert Heijn sinds 1 januari geen sigaretten meer en vanaf juli 2024 mag geen enkele Nederlandse supermarkt nog (e-)sigaretten verkopen. Waar kun je nog terecht?

Lidl was de eerste supermarkt die de verkoop van sigaretten in de ban deed, per 1 oktober 2021. In 2022 ging daarna een verbod op sigarettenautomaten in werking en per 1 juli 2023 werd de online verkoop van tabak aan banden gelegd.

Door vanaf 1 januari al te stoppen met de verkoop van sigaretten, sorteert Albert Heijn voor op een andere wet die aankomende zomer ingaat. Die wet verbiedt per 1 juli alle supermarkten in Nederland om nog (e-)sigaretten te verkopen. Het doel is om het aantal verkooppunten flink terug te dringen.

Track-en-tracecode

Rokers kunnen voor sigaretten nog wel bij specifieke winkels terecht, zoals bemande tankstations en tabak- en gemakszaken. Sigarettenverkoper Henry Dupon zag het aantal klanten in zijn tabakzaak al toenemen. "Het is al een tijdje drukker", vertelt Dupon.

Aantal sigarettenverkooppunten in Nederland

  • 2021: 16.000
  • 2022: 10.400
  • 2024: 4000

Supermarkten zijn momenteel goed voor 40 procent van alle verkooppunten van tabak en 55 procent van de omzet. Het doel is om in 2032 de verkoop van tabaksproducten uitsluitend toe te staan voor speciaalzaken.

Bron: Rijksoverheid.nl

Prijs sigaretten stijgt harder dan inflatie: 'Anders heeft het geen zin'
Lees ook

Prijs sigaretten stijgt harder dan inflatie: 'Anders heeft het geen zin'

"Dat komt doordat supermarkten hier in de buurt al waren gestopt met de verkoop van sommige merken", gaat Dupon verder. "Er zit namelijk een track-en-tracecode op sigaretten waardoor je ze niet meer terug kunt geven aan de leverancier als je ze niet verkoopt."

Meer risico

Niet alleen Dupon profiteert van de nieuwe wetten. "Als je een kleine winkel hebt met twee grote supermarkten in de buurt, ga je dat terugzien", zegt Jos Zuidwijk, voorzitter van de brancheorganisatie voor tabaks- en gemakswinkels NSO. Al zijn er ook nadelen. "Je hebt ook steeds meer voorraad, dus moet je je beter verzekeren."

"Sigaretten blijven immers een populair product", legt Zuidwijk verder uit. Dat blijkt onder meer uit het aantal tabakswinkels in ons land. "Het aantal tabakszaken is de afgelopen 10 jaar relatief constant gebleven terwijl het aantal bakkers, slagers en groenteboeren bijvoorbeeld aanzienlijk is gedaald."

Lees meer over
E-sigaretRokenGezondheidEditie NL Link in bio