Regio Rotterdam

Nieuwe app kiest na beroerte voortaan direct het beste ziekenhuis

Door Benedicte Bombala··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / ProNewsNieuwe app kiest na beroerte voortaan direct het beste ziekenhuis
RTL

Na een beroerte niet naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht worden, maar naar het ziekenhuis met de beste kansen op herstel: een nieuwe app maakt het mogelijk voor patiënten in de regio Rotterdam. Bij een beroerte telt elke seconde, maar doordat patiënten regelmatig overgebracht moeten worden naar een specialistisch ziekenhuis, gaat er tot nu toe nog te veel kostbare tijd verloren.

Jaarlijks worden 40.000 mensen getroffen door een beroerte, waarvan 5000 patiënten in de regio Rotterdam. Tot nu toe bracht de ambulance hen altijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis voor een CT-scan en trombolyse, een stolsel oplossend geneesmiddel.

Beperkt aantal gespecialiseerde ziekenhuizen

Maar bij ernstigere beroertes, zoals een groot herseninfarct, is een afwijkende behandeling nodig. Die wordt in een beperkt aantal gespecialiseerde ziekenhuizen uitgevoerd, waaronder het Erasmus Medisch Centrum (EMC) en het Albert Schweitzer ziekenhuis. 

"Bij herseninfarct zit er een dichtzittend bloedvat in de hersenen", vertelt Bob Roozenbeek, neuroloog van het Erasmus MC. "Een deel van de hersenen krijgt geen bloed en dat leidt tot uitvalsverschijnselen zoals verlamming van de arm of een scheve mond. Een grotere prop moeten we er organisch uittrekken, met een prik via de lies."

Als iedereen deze klachten op tijd herkent, scheelt dat 5000 beroertes per jaar
Lees ook

Als iedereen deze klachten op tijd herkent, scheelt dat 5000 beroertes per jaar

Doordat de ambulance patiënten soms eerst naar een niet-specialistisch ziekenhuis brengt, gaat veel kostbare tijd verloren. Alleen al bij het EMC, wordt 70 procent van de jaarlijks 300 ernstigere beroertepatiënten eerst naar een ander ziekenhuis gebracht.

Half uur tijdswinst

Door de nieuwe Stroke Triage App is dat volgens de onderzoekers van het EMC dus verleden tijd. "Die app geeft een advies op basis van onder meer de karakteristieken van de patiënten, zoals de ernst van de verlamming. Die worden gecombineerd met gegevens zoals de rijtijden naar-, werktijden van- en de drukte bij ziekenhuizen."

"Daarop berekent de app de kans op herstel als je naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gaat of juist verder doorrijdt", legt Roozenbeek uit. Volgens de onderzoeker kan door de efficiëntere manier van werken, ruim een half uur per patiënt bespaard worden.

Dat ambulanceverpleegkundigen advies op maat krijgen, is hierbij van belang. Iedere patiënt die mogelijk een beroerte heeft direct naar een specialistisch ziekenhuis brengen, is volgens de neuroloog immers geen oplossing. "Dan zou het te druk worden in de specialistische ziekenhuizen", vervolgt Roozenbeek.

Sneller herstel

Daarbij kan het veel zorgkosten schelen als patiënten door de snelle behandeling minder lang hoeven te revalideren of langdurig verpleging nodig hebben. "Hoe sneller het herstel gaat, hoe eerder iemand kan gaan herstellen in de eigen woonomgeving."

Verder onderzoek moet uitwijzen of dit uiteindelijk ook zorgt voor een kortere behandeltijden en betere hersteluitkomsten. Vooralsnog gaan alleen de ambulances in de regio Rotterdam en Dordrecht met de nieuwe app aan de slag.

Lees meer over
Erasmus Medisch Centrum [EMC]AmbulanceGezondheidszorgRotterdamGemeente Rotterdam