Den Haag

Verplicht elektrisch rijden onbetaalbaar voor dierenambulance: 'Kunnen niet zonder'

·Aangepast:
© Dierenambulance Den HaagVerplicht elektrisch rijden onbetaalbaar voor dierenambulance: 'Kunnen niet zonder'
RTL

Vijf nieuwe elektrische ambulances met een prijskaartje van 65.000 euro per stuk. Dat staat er op het verlanglijstje van Dierenambulance Den Haag. Door nieuwe regelgeving, die vanaf volgend jaar geldt, mogen hun huidige ambulances straks de binnenstad van Den Haag niet meer in. Dus moet de organisatie – die voor een groot deel afhankelijk is van donaties – het complete wagenpark vernieuwen. 

De bussen zijn onmisbaar voor de medewerkers van Dierenambulance Den Haag. Toen bekend werd dat hun huidige wagenpark straks niet meer aan de milieueisen voldoet, heeft de organisatie alle mogelijke alternatieven onderzocht. "We hebben bijvoorbeeld gekeken of we niet met elektrische bakfietsen kunnen gaan rijden", zegt Linette Eveleens van Dierenambulance Den Haag tegen Editie NL. "Maar ons werkgebied is zo groot dat dat geen optie is. Daarnaast rijdt een medewerker continue ritjes waardoor er vaak meerdere dieren tegelijk met de ambulance worden vervoerd. Je kun niet alle dieren samen in een bakfiets vervoeren."

'Kunnen niet zonder'

Ook weten de medewerkers van tevoren niet welke spullen ze nodig hebben om het dier te vangen of te behandelen. "Ladders, netten, zuurstof en kooitjes, we moeten heel veel spullen mee kunnen nemen. We kunnen echt niet zonder onze ambulances."

Daarnaast worden de bussen ook ingezet als mobiele behandelkamer. "Om bijvoorbeeld vleugels van vogels te controleren of om chips van honden en katten uit te lezen."

Honden kwispelen omdat mensen dat ooit wilden: 'Is niet altijd blijdschap'
Lees ook

Honden kwispelen omdat mensen dat ooit wilden: 'Is niet altijd blijdschap'

Daarom moeten de nieuwe elektrische busjes een verhoogd dak hebben zodat de medewerkers erin kunnen staan en moeten ze aan beide kanten schuifdeuren hebben. "De busjes worden ook gebruikt om uit het zicht te blijven", gaat Eveleens verder. "Dan wordt het busje tussen de medewerker en het dier gezet en laadt de medewerker de spullen om het dier te vangen aan de andere kant uit. Zodat het dier niet op de vlucht slaat."

Een ambulance moet groot genoeg zijn voor dieren en materiaal© Dierenambulance Den Haag
Een ambulance moet groot genoeg zijn voor dieren en materiaal

Omdat het vervangen van alle vijf de busjes een hele klus wordt, is Dierenambulance Den Haag een campagne begonnen om het bedrag bij elkaar te krijgen, en met succes. "Er zijn ons al twee busjes toegezegd. Eentje is gedoneerd door een stichting en een ander door een privépersoon die anoniem wil blijven. Door zulke donaties schiet het vertrouwen dat het ons gaat lukken wel omhoog."

Lees meer over
DierenambulanceHuisdierenDierenwelzijnEditie NL Link in bioDen Haag