Achtervolging door Amsterdam

Verdachten van sextortion verrast door de politie: 'Melden heeft wél zin'

Door Editie NL··Aangepast:
© Getty Images/ANPVerdachten van sextortion verrast door de politie: 'Melden heeft wél zin'
RTL

Twee mannen die een vrouw dachten te kunnen afpersen met seksueel getint beeldmateriaal, ook wel 'sextortion' genoemd, zijn afgelopen week aangehouden door de politie. Het duo dwong de vrouw naar een afspraak te komen, waarop zij naar de politie stapte. In plaats van zijzelf doken daarom agenten op bij de afspraak, wat resulteerde in een achtervolging door Amsterdam.

Volgens de politie meldde het slachtoffer zich op het bureau nadat ze telefonisch was benaderd. "Die persoon zei: 'Als je niet naar een afspraak met mij komt, dan ga ik seksueel getinte foto's van jou verspreiden'", vertelt Marijke Stor van politie Amsterdam tegen Editie NL. "Ze kon zien dat hij die foto's ook echt had. Dus ze schrok en was ontzettend bang. Maar toch durfde ze naar de politie te komen. In plaats van het slachtoffer, gingen wij dus naar die afspraak toe."

Uniek geval

Ter plekke trof de politie twee 21-jarige mannen uit Amsterdam aan. "Toen een agent hen aansprak, vluchtten zij weg in een auto", zegt Stor. Er volgde een achtervolging door Amsterdam, waarna de verdachten alsnog konden worden aangehouden. Beiden worden verdacht van chantage en afpersing.

Trappen online criminelen in de val?
Lees ook

Trappen online criminelen in de val?

Niet eerder heeft de politie verdachten van sextortion zo 'op heterdaad' betrapt. "Dit was natuurlijk wel echt een uniek geval", vertelt Stor. "Dat die afspraak gaande was op het moment dat het slachtoffer bij ons kwam." Direct werd alles in gang gezet om de actie uit te voeren en twee uur na de melding liepen de verdachten in de val.

Angst en schaamte

Het incident moet laten zien wat mogelijk is als de politie snel kan handelen. Veel slachtoffers weten hen namelijk te vinden, vertelt de woordvoerder, maar te veel mensen ook niet. "We weten ook dat er genoeg slachtoffers zijn die te bang zijn of zich te veel schamen om naar de politie te komen."

Dat is ook de reden dat de politie het verhaal heeft gedeeld. "We willen laten zien dat we dit soort strafbare feiten echt serieus nemen en dat we goed kijken per casus naar wat we het beste kunnen doen."

Dat betekent overigens niet dat de mogelijkheden eindeloos zijn. "Natuurlijk hebben we onze opsporingsbevoegdheden en heel veel politiemensen die voor elk slachtoffer aan de slag willen gaan", zegt Stor. "Maar de ene zaak is de andere niet. En de opsporingsmogelijkheden - alles wat mogelijk is om bij een verdachte te komen - zijn in sommige zaken heel erg minimaal."

Noodzakelijk om te weten

En toch heeft het zin om wél naar de politie te gaan als je te maken krijgt met sextortion. "Natuurlijk heeft het zin. We snappen dat mensen zich soms schamen of zich schuldig voelen over wat wat er is gebeurd. Maar we hopen dat zij begrijpen dat wij daar ook oog voor hebben en dat het voor ons noodzakelijk is om te weten dat iets gebeurd is om er iets mee te kunnen. Als wij niet van de zaak weten, dan gebeurt er sowieso niets", aldus de politie.

De twee Amsterdammers zijn voorlopig weer vrijgelaten maar blijven verdachte in het onderzoek.

Lees meer over
Politie in NederlandAfpersingCriminaliteitPolitieEditie NL Link in bioAmsterdam