Voor de rechter

Leidster kinderopvang schold dreumesen uit: zo schadelijk is dat

Door Editie NL ··Aangepast:
© Getty Images Leidster kinderopvang schold dreumesen uit: zo schadelijk is dat
RTL

'Kankermongool' en 'Ik ga hem de keel doorsnijden met een mes, heen en weer'. Dit zou de 32-jarige leidster van een Rotterdamse kinderopvang gezegd hebben tegen dreumesen. Twee stagiaires namen haar gescheld en dreigementen op. Ouders besloten daarna naar de rechter te stappen. Hoe schadelijk is schelden tegen óf in de buurt van kinderen als ze nog niet begrijpen wat je bedoelt?

De eerdergenoemde uitlatingen zijn lang niet de enige dingen die de vrouw zou hebben gezegd en gedaan. Zo zou ze hard hebben staan lachen toen een kind uit zijn stoel klom en viel. Ook dreigde ze dat ze een kind van de trap wilde gooien en tegen een dreumes die niet verschoond wilde worden, riep ze: 'Blijf in je poep dan!'

De toon

En hoewel dreumesen lang niet alles begrijpen, kunnen die negatieve uitlatingen toch hun sporen achterlaten. "De toon is anders wanneer je scheldt of negatief praat en dit heeft effect op hoe kinderen het oppikken", vertelt kinderpsycholoog Tischa Neve.

Rotterdam zet in op zij-instromers voor personeelstekort kinderopvang
Lees ook

Rotterdam zet in op zij-instromers voor personeelstekort kinderopvang

Je hoeft daarvoor niet eens hele heftige dingen te zeggen. "Ze kunnen veel oppikken aan de manier waarop je kijkt of wat je zegt, zelfs als de inhoud minder impact heeft." Zo kan een vervelende blik al veel invloed hebben. "Het kan het zelfvertrouwen van kinderen beïnvloeden."  

Lading van een woord

Zeg je iets heel ergs op een vriendelijke manier, dan betekent dat niet dat dat een kind niks doet. "Kinderen kunnen het toch opslaan. Wanneer ze ouder worden nemen ze het gedrag soms over." Ook krijgt een kind rond een jaar of twee, drie wel in de gaten of de lading van een woord slecht is. "Op die leeftijd beseffen ze dat bepaald gedrag niet aardig is", zegt Neve.

En taalontwikkeling begint nog veel eerder, vertelt Mariëlle Beckers, orthopedagoog bij Buro Bloei. Vanaf de geboorte pikken kinderen al woorden op. "Alles wat kinderen horen wordt ergens opgeslagen en draagt bij aan de taalontwikkeling", zegt ze.

Het hoeft niet te betekenen dat het kind zelf zal gaan schelden, maar het slaat dus wel op wat hij hoort. Beckers: "Als ouders veel schelden, kan het kind een associatie maken tussen bepaalde situaties en scheldwoorden. Als een ouder bijvoorbeeld zijn teen stoot en het woord 'kut' gebruikt en zijn communicatiemethode niet aanpast, kan het kind dit gaan overnemen."

Geluiden opslaan als baby en kind

Baby's kunnen in de baarmoeder al geluiden oppikken, zoals de stem van de moeder. Als de baby eenmaal geboren is, kunnen ze al reageren op stemmen van anderen. Vanaf hun eerste levensjaar kunnen kinderen bepaalde woorden begrijpen en uitspreken. En vanaf 2,5 jaar beginnen ze zelf met vloeken. Eerst met woorden zoals 'poep', en daarna bijvoorbeeld 'fuck'.

Bron: Ontwikkeling in Vogelvucht, Martine F. Delfos & Ouders van Nu

Beckers noemt het schelden van de vrouw in de kinderopvang onacceptabel, ook al betreft het geen ouder. Ook als iemand van de kinderopvang het doet, kan het kwaad. "Als het schelden direct gericht is op een kind, wijs je hem of haar daarmee af en creëer je een angstige situatie."

Zoiets kan dus schadelijk zijn op de lange termijn. "Maar compensatie door liefdevolle ouders en andere medewerkers kan helpen. De beste manier van opvoeden is het geven van een goed voorbeeld."

Lees meer over
KinderopvangKindRechtszaakEditie NL Link in bio