Richard K. had wapenvergunning moeten inleveren: zo snel gebeurt dat normaal
Richard K., die verdacht wordt van de dubbele moord in Weiteveen deze maand, had geen vergunning voor de wapens die hij gebruikte bij de schietpartijen. De vergunning van de wapens die hij legaal bezat, had bovendien ingetrokken moeten worden. In Nederland kun je onder bepaalde voorwaarden een wapenvergunning krijgen, maar die kun je ook heel snel kwijtraken. Hoe dat zit leggen we uit in dit artikel.
Volgens het AD, die onderzoek deed naar het wapenbezit van K., had hij het bezit van de zwaardere pistolen bewust verzwegen voor de regionale politiechef. Een van die vuurwapens zou later zijn gebruikt om de slachtoffers dood te schieten.
Daarnaast had K. wapens in huis waar wel een vergunning voor was afgegeven, maar vanwege het steeds hoger oplopende conflict, had die vergunning al maanden eerder afgenomen moeten worden. K. voldeed immers niet meer aan de harde eis van onbesproken gedrag, die geldt voor alle wapenbezitters in Nederland.
Strikte voorwaarden
In principe is wapenbezit in Nederland verboden, maar er zijn een aantal redelijke belangen die het bezit van wapens rechtvaardigen, vertelt Rob Boom van de Verenigde Vakpecialisten Jacht- en Schietsport. "Zo mag je onder strikte voorwaarden in het bezit zijn van een wapen voor de jacht- en schietsport", vertelt Boom. Maar ook dan gelden beperkingen. "Bepaalde wapens mag je wel hebben, maar andere weer niet."
Uitzonderingen gelden ook voor mensen die zich moeten bekommeren om wildbeheer. "Mensen houden daarom soms wapens om ganzen te beschieten op Schiphol of om bijvoorbeeld wildaanrijdingen te voorkomen."
Daarnaast mogen wapenverzamelaars een wapen hebben, net als musea. Ook zijn wapens toegestaan in re-enactment, waarbij mensen veldslagen in historische gebeurtenissen naspelen. "Die hebben ook een kanon of een nabootsing van een wapen."
Wapenverlof
Wie een wapen wil, heeft echter eerst toestemming nodig van de politie. "Dan pas kun je met een afhaalbewijs een wapen gaan halen", legt Boom uit. "Daarna moet je na ontvangst van het wapen weer terug naar het politiebureau om te laten zien dat je het hebt."
Eenmaal in bezit van een wapen, is het oppassen geblazen. Een wapenvergunning wordt officieel een 'verlof' genoemd. Een vergunninghouder kan verlof van zijn wapen snel weer verliezen. "Het kan al bij het minste of geringste", vertelt advocaat Geoffrey Woodrow. "Als men twijfelt aan de houder van een verlof van een wapen, dan kan dat al worden ingetrokken."
Meldingen en aangiften
Die twijfel kan onder andere ontstaan door gerechtelijke uitspraken of een veroordeling. "Dat is eigenlijk de makkelijkste categorie", zegt Woodrow. Maar de twijfel kan ook ontstaan bij de politie, omdat daar bijvoorbeeld informatie wordt gedeeld. "Dan hoef je niet eens veroordeeld te zijn om je wapenverlof kwijt te raken."
De advocaat zag het eerder voorbijkomen in zijn praktijk. "Een verlofhouder lag in een echtscheiding die niet lekker ging. Bij de politie kwamen ook meldingen binnen over de verstoorde verhoudingen. Toen zag men aanleiding om de wapens op te halen bij die meneer en zijn vergunning in te trekken."
Psychische gesteldheid
Maar ook iemands psychische gesteldheid kan aanleiding zijn om extra alert te zijn. "Bijvoorbeeld als men denkt dat er psychische druk is of dat het niet helemaal goed gaat bij een persoon", vervolgt Woodrow. Zelfs als het gaat om bijvoorbeeld een huisgenoot waar het niet goed mee gaat, kun je je vergunning kwijtraken.
"Er moet een redelijk belang bestaan voor iemand om een wapen te houden", zegt Woodrow. "Want het blijft een uitzondering dat je in Nederland mag rondlopen met een wapen."
Langdurige problemen
Daarom verbaast de advocaat zich er net als meerdere deskundigen over dat Richard K. zijn vergunningen al die tijd kon behouden. "Ik kan me in dat geval niet goed voorstellen wat daar voor belang zouden spelen om het niet in te trekken", zegt hij.
"Zeker gezien het feit dat er al langdurig problemen zouden zijn tussen de partijen, wat ook in zo'n kleine omgeving bekend zou moeten zijn bij de politie", aldus Woodrow.