Snel en goedkoop de was drogen? Volgens Ans is haar draaiend wasrek dé oplossing
Ze omschrijft het als een revolutie: de draaiende droogmolen van Ans Clemens (72) uit Amsterdam. Voor maar een paar cent per keer is de was volgens haar in een paar uurtjes droog. Veel goedkoper en milieuvriendelijker dan een droger. "Ideaal voor mensen met een klein huis."
Het idee is simpel: je hangt de was aan een droogrek, zet het motortje aan en draaien maar. Ans Clemens uit Amsterdam bedacht de Speeddryer een jaar of 12 geleden. Maar hoe je zo'n uitvinding op de markt brengt was voor haar een te grote puzzel.
Ze schakelde de hulp in van haar nichtje Kim Hijkamp. "Ze zat zelf een beetje vast met het concept dus toen ben ik haar gaan helpen", zegt Hijkamp tegen Editie NL. "We zijn inmiddels nu bijna zover dat we de eerste exemplaren gaan verkopen." Het rek werkt volgens Hijkamp eigenlijk hetzelfde als een 'gewoon' droogrek. "Je hangt de was op en zet hem aan. Door de draaiende beweging is de was in no-time droog. Hij kan binnen of buiten staan. Ideaal voor mensen met een kleine woning. Die zitten natuurlijk liever niet tussen de was."
De was is volgens Hijkamp niet alleen snel droog, het is ook duurzaam en goedkoop. "Het droogrek twee uur laten draaien kost nog geen vijf cent. Een droger kost veel meer."
Wat kost drogen?
Een ouderwetse condensordroger verbruikt bijna drie kilowattuur energie per droogbeurt, wat gelijk is aan één euro en tien cent. Een nieuwere zuinige warmtepompdroger verbruikt ruim een kilowattuur. Wat gelijk is aan 36 cent.
Bron: Milieu Centraal
Volgens Milieu Centraal zijn drogers de grootste energieslurpers in huis. "De nieuwe drogers zijn wel wat zuiniger dan de oude maar ze gebruiken enorm veel energie", zegt Gwen Jansen van Milieu Centraal tegen Editie NL. "Je ziet ook dat mensen het belangrijk vinden om de droger minder te gebruiken. Voor het milieu maar ook voor de portemonnee."
'Zet de droger op eco-stand'
"Als je toch de droger wil gebruiken", gaat ze verder. "Is het verstandig om hem helemaal vol te doen en dan pas te laten draaien, de eco-stand te gebruiken en hem in de daluren te laten draaien."
Volgens Jansen slijt kleding ook eerder wanneer het in de droger droogt dan op een wasrek. "Dus dat is ook minder duurzaam."
Het wasrek van Ans is wel iets duurder dan een standaard rek. "We zijn nu de voorverkoop gestart en je kunt hem voor 160 euro bestellen. Hij komt in April ongeveer op de markt."