6000 vs. 750 euro

'Stille crematie' populair: kan duizenden euro's schelen

Door Editie NL··Aangepast:
© Getty Images'Stille crematie' populair: kan duizenden euro's schelen
RTL

Cremeren was het afgelopen jaar opnieuw de meest populaire uitvaartkeuze in Nederland, waarbij mensen ook steeds vaker voor een 'stille crematie' kozen. Dat meldt de Landelijke Vereniging van Crematoria. Maar wat is een stille crematie precies en in welke gevallen kiezen mensen hiervoor?

De afgelopen jaren worden steeds meer mensen gecremeerd in Nederland. Zo was 66 procent van de uitvaarten in 2020 een crematie. Dat werd 67 procent in 2021 en 2022 en uiteindelijk 68 procent in 2023.

Eigenlijk is elke crematie een 'stille' crematie, stelt Edwin Poel van Uitvaart24. "Want op het moment dat de kist naar de oven wordt gebracht, ging van oudsher niemand mee", zegt Poel. "En tegenwoordig gaan in 25 procent van de gevallen mensen mee."

Koffie en cake

Het verschil tussen een stille en een reguliere crematie zit hem volgens de kenner vooral in de omvang waarin het afscheid wordt genomen. Zo zijn de kosten van een 'gebruikelijke' crematie gemiddeld 6000 euro. Hierbij kunnen 50 mensen aanwezig mogen zijn in de aula of koffiekamer voor de plechtigheid. De gasten krijgen ook een kopje koffie en een plakje cake.

Een stille crematie daarentegen kost gemiddeld zo'n 750 euro en vindt plaats met een handjevol mensen. Er wordt geen plechtigheid gehouden en ook de koffie en cake worden hier geschrapt.

Coronamaatregelen

In de coronaperiode hielden veel mensen noodgedwongen een stille crematie. Wendy Lindeman weet er alles van: in 2020 verloor ze haar moeder door corona. "Ze had al zwakke longen", vertelt Lindeman. "Toen zei ze al tegen me: 'Wendy, ik wil een mooi afscheid als ik kom te overlijden', omdat ze al wist dat ze covid niet zou overleven."

Maar een afscheid zoals haar moeder voor ogen had kon niet vanwege de coronamaatregelen. Daarbij had één van Wendy's kinderen corona en moest haar man voor hun twee andere kinderen zorgen die niet mee konden naar de uitvaart. Op de uitvaartleider na, was Wendy daarom alleen bij de crematie.

Niemand aanwezig

In de praktijk zijn er verschillende scenario's waarin mensen kiezen voor een stille uitvaart, vervolgt Poel van Uitvaart24. Een veelgenoemde reden is geldbesparing. Bijvoorbeeld in het geval dat familie een uitvaart moet betalen voor iemand waar ze misschien al jarenlang geen contact meer mee hebben. Of wanneer de gemeente een uitvaart moet regelen als er geen familie is die het kan of wil doen.

Cremeren wordt duurder: 'Elektrische oven in opkomst'
Lees ook

Cremeren wordt duurder: 'Elektrische oven in opkomst'

Uiteindelijk moeten mensen vooral zelf bepalen wat ze willen doen, vindt Poel. "Mensen die dicht bij de dood zijn geven zelf vaak al aan dat ze die poppenkast van een plechtigheid helemaal niet willen", zegt de kenner. "Die willen vaak een sobere uitvaart. Het is echt niet erg om sober afscheid te nemen en het geld dat je bespaart in een leuk afscheid thuis steekt", aldus Poel.

Intiem afscheid

Lindeman kan dat beamen. Naast geldbesparing zorgde de sobere crematie van haar moeder voor een extra voordeel: "Het was erg intiem", zegt ze. "Ik kreeg in een apart kamertje in een klein crematorium alle tijd om afscheid te nemen van m'n moeder. Het was pittig, maar ik heb er wel veel aan gehad."

Met het bespaarde geld regelde ze later alsnog een mooi afscheid mét plechtigheid. "Voor ons was die plechtigheid wel belangrijk, omdat mijn moeder dat wilde. Ik zou zelf ook voor een kleine uitvaart kiezen."

Lees meer over
CrematieBegrafenisDoodEditie NL Link in bio