Drank in klein formaat

Op stap met shotjes in je binnenzak: verleidelijk, maar niet onomstreden

Door Editie NL··Aangepast:
© Getty ImagesOp stap met shotjes in je binnenzak: verleidelijk, maar niet onomstreden
RTL

Goedkoper op stap met een fles drank op zak, maar wel eentje die in je broekzak past: shotflesjes. Ze zijn razend populair en zeker met carnaval in aantocht gaan ze als warme broodjes over de toonbank. Maar de alcoholische versnaperingen van binnenzakformaat zijn ook voer voor discussie. Zo mag je ze eigenlijk niet op straat nuttigen, maar is het volgens kenners niet gek dat dat in deze tijd wel heel verleidelijk is.

Talloze alcoholische dranken zijn tegenwoordig zowel in grote flessen te verkrijgen, als in kleine flesjes van enkele centiliters. Genoeg voor een 'shotje'. Dat de kleine flesjes geliefd zijn, merken ze ook bij slijterij Van Dorst in Roosendaal. "Wij zien dat de binnenzakshotjes enorm populair aan het worden zijn", vertelt eigenaar Tamara Constandse Van Dorst. "Het begon al ver voor carnaval, maar nu dat voor de deur staat, gaan ze echt door het dak. 

Mensen vinden het goedkoop en natuurlijk heel erg makkelijk mee te nemen, zegt ze. "Ik snap het wel: met een literfles schrobbelèr ga je niet op pad en die steek je ook niet zo gemakkelijk in je jaszak."

Voor onderweg

Voor FLC Company International, de fabrikant van Flügel en zes andere dranken, was het een bewuste keuze om Flügel alleen uit te brengen in shotformaat. "Dat hebben we gedaan omdat Flugel een beleving moet zijn", vertelt marketeer Robin van der Stoep. "Het heeft ook echt een eigen ritueel. In een grote versie van het drankje haal je beleving eraf."

Een maand geen alcohol: hoe gezond is dat en hoe houd je het vol?
Lees ook

Een maand geen alcohol: hoe gezond is dat en hoe houd je het vol?

Volgens Constandse van slijterij Van Dorst zijn de nieuwere shotjes ook steeds zoeter, waardoor ze voor een bepaald stappubliek ook aantrekkelijker worden. "Bijvoorbeeld voor de dames die wat willen inslaan voor onderweg", zegt Constandse. "Over het algemeen houden die wat meer van zoetere dranken." 

Iets goedkopers

Maar ook geld speelt een rol. "Doordat de drankjes in de kroegen wat duurder zijn geworden door inflatie, is het best begrijpelijk dat je, vooral tijdens de carnavalsoptocht bijvoorbeeld, iets goedkopers inslaat voor tijdens het kijken."

Niets ten nadele van de horeca, zegt de slijterijhouder. "We willen absoluut geen concurrent zijn van de horeca. Zij kopen tenslotte ook hun drank in bij ons. Ik denk dat het heel goed naast elkaar kan bestaan: een shotje voor onderweg en daarna de kroeg in voor een biertje."

Drinken op straat

Het verschilt per gemeente of je alcohol op straat mag drinken. Zo mag je in Tilburg op een openbare plaats geen alcoholhoudende drank drinken in een flesje of blikje bij je hebben. Dat geldt niet voor een terras of een plaats die valt onder de Drank- en Horecawet, zoals festivalterreinen. Daarnaast is het verboden om op openbare wegen drinkglazen of flessen bij je te hebben waar alcohol in zit. Doe je dat toch, dan riskeer je een boete van 100 euro.

Lees meer over
Alcoholische drankenCarnavalUitgaanEditie NL Link in bio