Chinees Nieuwjaar steeds populairder in Nederland: dit is waarom
Vandaag begint volgens de Chinese kalender het jaar van de draak. Miljoenen Chinezen wereldwijd vieren de komende 15 dagen feest om het Chinees Nieuwjaar in te luiden. Ook in Nederland wordt het feest ieder jaar weer populairder.
Vooral na de pandemie is er veel behoefte aan de viering van het Chinese Nieuwjaar. "We hadden namelijk heel veel ellende met corona", vertelt Henny Eleonora van Liu He Men Kung Fu School in Amsterdam. "De draak staat voor stabiliteit en eenheid en komt daarom op een mooi moment."
Sinds 1975 wordt de drakendans in de hoofdstad opgevoerd. Eleonora doet zelf sinds 1984 mee. "We beginnen de drakendans bij Toko Dun Yong, dan maken we klein rondje over de Zeedijk: het belangrijkste stukje van China Town."
Oosterse culturen
Ook Eleonora merkt dat er een groeiende belangstelling is voor het Chinees Nieuwjaar. "Mensen krijgen steeds meer kennis over de Chinese cultuur", zegt hij. "Steeds meer gebruiken uit oosterse culturen komen naar het westen, zoals tai chi en Chinese spiritualiteit. Maar er is ook meer aandacht voor natuurlijke heling met behulp van kruiden. De aandacht voor het Chinese Nieuwjaar past daar wel bij."
Volgens China-deskundige Fred Sengers is China heel belangrijk voor Nederland. "Het is de tweede economie ter wereld wat betreft wetenschap en het bedrijfsleven", zegt Sengers. "We hebben veel met ze te maken."
Het is daarom ook niet gek dat de populariteit van het Chinees Nieuwjaar in Nederland de afgelopen enorm is gegroeid. "Al ruim voor corona begon de belangstelling een beetje toe te nemen, zo rond 2017", legt Sengers uit. "Er is een nieuwsgierigheid vanuit Nederland. Het feest zegt mensen eigenlijk nog niet heel veel, maar de drakendans en het vuurwerk vinden we wel leuk. Het zijn leuke tradities."
Nederlandse instituties
De afgelopen jaren wordt er groots uitgepakt en Nederlanders én Nederlandse instituties doen inmiddels mee. Zo hebben steden met een grote Chinese gemeenschap, zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben allemaal een 'Chinatown', waar het Chinees Nieuwjaar wordt gevierd. Daarnaast heb je de officiële viering in het Stadhuis van Den Haag.
"De Chinese gemeenschap in Nederland heeft het altijd wel gevierd, het is immers het belangrijkste feest in de Chinese cultuur", gaat de kenner verder. "De Chinese gemeenschap heeft nu eigenlijk aansluiting met de rest van de wereld gezocht."