Kirsten heeft een relatie met een man én een vrouw: 'Wilde niet bij hem weg'
Steeds meer mensen kiezen voor een relatie met meer dan één persoon. Zo heeft ook cabaretier Kirsten van Teijn een relatie met zowel een man als een vrouw. Ze was al twee jaar samen met haar vriend toen de vonk oversloeg bij haar vriendin. Met z'n drieën besloten ze dat ze niet hoefden te kiezen. "Ik had een soort dubbele coming out."
Een monogame relatie, waarbij iemand maar één partner heeft, is ook in Nederland nog altijd de meest voorkomende relatievorm. Daarnaast zijn er ruim 65.000 tot 140.000 Nederlanders tussen de 25 en 79 jaar die relaties hebben met meerdere mensen, blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut Rutgers en Pluk de Liefde, het kennisnetwerk voor polyamorie en ethische non-monogamie.
Cultuur
Volgens Samira van Bohemen, cultuursocioloog en projectleider bij Erasmus Love Lab, kiezen mensen steeds vaker voor non-monogamie door onder andere het individualisme. "Er is een cultuur ontstaan waarbij mensen een relatie in zichzelf zijn gaan vinden", zegt Van Bohemen.
"Mensen zetten zich af tegen de traditionele en institutionele rollen omdat ze zich belemmerd voelen in hun vrijheid. Ze kijken naar zichzelf en zijn vrijheid steeds meer gaan waarderen."
Ongemak
Ook cabaretier Van Teijn voelde eerst niet de vrijheid om voor een non-monogame relatie te kiezen. "Ik zat in een hele goede relatie met mijn vriend en had niet het gevoel dat ik bij hem weg wilde", vertelt Van Teijn.
Dat ze in haar relatie verliefd werd op een ander zorgde daarom voor ongemak. "Ik kon toch niet verliefd zijn op beiden?", gaat ze verder. "Ik dacht: hoe moet ik dit aanpakken? Er werd rond die periode ook nog niet veel over non-monogame relaties gesproken."
Liefdevol
Al snel bleek dat Van Teijn zich geen zorgen hoefde te maken: zowel haar vriend als vriendin bleken heel ruimdenkend. "Ze gaven mij de ruimte om uit te zoeken hoe we dit met z'n drieën gingen aanpakken."
"Met heel veel hobbels zijn we het dan toch aangegaan en ik had een soort dubbele coming out: ik werd verliefd op een vrouw en bleef daarnaast bij een man."
Soorten non-monogamie
- Open relatie: Partners geven elkaar de ruimte om te daten of intiem te zijn met anderen.
- Polyamorie: Iemand heeft meerdere liefdespartners en kan meerdere vaste partners hebben.
- Polygamie: Getrouwd zijn met meer dan één persoon. Polygame huwelijke zijn in Nederland bij wet verboden.
Volgens cultuursocioloog Van Bohemen zou de groep mensen in een non-monogame relatie in de toekomst kunnen toenemen. "Zolang wij leven zie ik individualisering in de toekomst niet meer verdwijnen", licht ze toe.
Uitproberen
Dat betekent niet dat monogamie volledig verdwijnt. "Er zal ongetwijfeld ook een grote groep mensen zijn die als jongvolwassenen een non-monogame relatie uitprobeert maar er dan toch voor kiest later wel een monogame relatie aan te gaan."
Ook Van Teijn en haar partners hebben hun relatie ingevuld op een manier die bij hen past. In de praktijk betekent het dat de cabaretier twee liefdespartners heeft, maar haar partners daten niet met elkaar. Toch duurde het vanaf dat moment nog drie jaar voor ze haar non-monogame relatie voor de rest van de wereld bekendmaakte.
Verhaal delen
Ze kende immers niet veel mensen in non-monogame relaties. "De zichtbaarheid op sociale media die er nu is van mensen in soortgelijke relaties had mij toentertijd veel kunnen helpen", vervolgt de cabaretier. Daarom maakt ze nu zelfs voorstellingen over haar relatie, waarvan de meest recente 'Jaloezie is een bitch'. Om de verhalen te delen waar ze vroeger zelf veel behoefte aan had.
"Acht jaar geleden waren er geen voorbeelden, daarom duwde ik mijn gevoel weg. Als je je niet met iemand kan identificeren, denken mensen dat het niet bestaat. Maar door dit te delen staan mijn partners en ik nu sterker dan ooit. Ik kan nu met trots vertellen dat je twee liefdevolle relaties kan hebben."