Vogelbescherming: 'Voer voor vogels in tuin kan levensgevaarlijk zijn'
Hoewel het terrasweer voorlopig nog even op zich laat wachten, kent deze week al relatief zachte temperaturen voor de tijd van het jaar. Veel mensen hebben nog vetbollen en pindakransen in de tuin staan voor de vogeltjes om de winter door te komen, maar moet je die nog wel laten hangen nu de temperaturen stijgen?
Het wordt langzaamaan tijd om de voederplanken naar binnen te halen, zegt Timo Roeke van de Vogelbescherming. Want als de temperaturen stijgen, dan schakelt de maag van veel vogels over naar insectenmodus, vertelt hij aan Editie NL. "Dat gebeurt vooral bij vogels met dunnere snavels, zoals het roodborstje en de koolmees."
Deze vogelsoorten zijn eigenlijk gemaakt om insecten te eten. In de winter, wanneer er minder natuurlijk voedsel zoals insecten te vinden is, kunnen hun maagjes prima zaden en noten verteren. De maag staat dan op een soort winterstand. Dan maak je ze dus dolblij met een pindakrans of een bak met noten in de tuin.
Sterven met volle maag
Maar worden de dagen warmer? Dan kunnen deze vogeltjes eigenlijk alleen nog maar insecten eten en worden zaden en noten niet goed verteerd. "Dat kan ervoor zorgen dat ze sterven met een volle maag", vertelt Roeke.
Toch zijn er genoeg andere vogels die je voorlopig nog blij kan maken met extra voedsel in je tuin. "Vogels zoals de vink en de huismus eten het hele jaar door zaden", laat Roeke weten. "Dat zijn vogels met een dikkere snavel, gemaakt om zaden en noten te breken." Maar omdat ook vogels met kleinere snavels op de noten en zaden afkomen, is het dus beter om ze weg te halen.
Hygiëne
Waar je het hele jaar goed op moeten letten is de hygiëne, stelt de vogelexpert. "Verschillende ziektes zoals het usutuvirus worden makkelijker onder vogels verspreid in je tuin als je de bak niet regelmatig schoonmaakt." Op een voederplank komen namelijk veel vogelsoorten bij elkaar in de buurt die elkaar normaal niet in het wild tegenkomen.
Roeke adviseert daarom de plank regelmatig schoon te maken met kokend water en een borsteltje. "Het kost niet veel tijd, maar het is wel belangrijk voor de vogels. Wij maken onze eigen borden ook netjes schoon om niet ziek te worden."