Jaarlijks honderden kippen gedumpt: 'Opvang is lastig'
Dierenambulance Utrecht heeft afgelopen weekend zes gedumpte kippen aangetroffen, waarvan één vanwege ernstige verwondingen is ingeslapen. Volgens de Dierenbescherming is dumping van kippen landelijk een structureel probleem. En herplaatsing van de dieren is ook niet eenvoudig.
Volgens Dierenambulance Utrecht waren de zes kippen aan hun lot overgelaten. De kip is ook wel 'het vergeten diertje', schrijft de organisatie op Facebook. "We plaatsen eigenlijk nooit iets over kippen. Best wel gek want er worden er zoveel gedumpt."
Wordt niet beter
Jaarlijks gaat het om ongeveer 300 meldingen, vertelt Saskia Thijssen, woordvoerder van de landelijke Dierenbescherming. En dat zijn alleen nog de cijfers die bekend zijn van de 18 asielcentra door het land, die de kippen kunnen opvangen.
"90 tot 95 procent van de kippen die we opvangen of ophalen op straat zijn hanen", zegt Thijssen. "In enkele gevallen gaat het om een hennetje (een vrouwtje). We zien het al een aantal jaar en het wordt niet beter."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De dieren worden veelal op straat aangetroffen, maar volgens Thijssen worden de dieren tot onvrede van de Dierenbescherming ook veel online aangeboden, om gratis op te halen. "Het aanbod is ontzettend." Het is gissen naar de reden waarom mensen van de pluimdieren af willen.
Het probleem begint vaak al bij het feit dat mensen niet bewust kiezen voor een haan, zegt Thijssen. "Vaak komen mensen aan de kippen omdat ze jonge kuikentjes kopen of broedeieren die ze onder een warmtelamp moeten laten uitkomen. Maar mensen realiseren zich niet altijd dat een ze naast kippen ook haantjes kunnen krijgen."
Geluidsoverlast
De Dierenbescherming vermoedt dat de haantjes niet populair zijn vanwege het mogelijke geluidsoverlast dat zij kunnen veroorzaken. "Het is een aanname", zegt Thijssen. "Maar we denken dat veel hanen gedumpt worden omdat ze kraaien en dat mogelijk voor ruzie zorgt met de buren."
Wat heb je nodig om voor een kip of haan te zorgen?
"Een terrein om rond te kunnen scharrelen zoals een tuin of een boerenerf en een plekje om 's nachts veilig te kunnen slapen, afgeschermd van roofdieren. Verder valt het wel mee: wat water en voer iedere dag en ze vinden fruit en groenteresten ook lekker. Realiseer je echter ook dat ze ziek kunnen worden, en houdt rekening met eventuele dierenartskosten."
- Saskia Thijssen, Dierenbescherming
Kippen zijn vaak een stuk geliefder omdat ze in de eerste plaats níet kraaien en in de tweede plaats ook nog eieren kunnen leggen. Een nieuw thuis voor hennetjes is daarom ook vaak snel gevonden. Er is echter weinig vraag naar hanen bij de dierenopvang.
Dat terwijl hanen houden ook z'n voordelen heeft, stelt de woordvoerder. "Hanen beschermen hun vrouwtje, het hennetje, onder andere door te waarschuwen als er gevaar dreigt: een kat die door de tuin loopt of een roofvogel die overvliegt. Dat geeft een veilig gevoelig. Daarnaast zorgt de haan er ook voor dat de hennetjes niet onderling gaan kibbelen en bewaart die zo dus de rust."
Opvangtermijn
Ze gaat verder: "Een aantal asielen herplaatsen hanen en mensen die hanen hebben gehad, komen vaak ook weer terug als het haantje overlijdt. Dat is fijn, maar daar krijgen we de honderden hanen die we opvangen niet mee weg."
Vooralsnog verblijft het gedumpte pluimvee dus in de asielcentra van de Dierenbescherming. "Er hangt geen termijn aan", zegt Thijssen. De organisatie zet voor de opvang verder lijntjes uit bij kinder- en zorgboerderijen. "We doen ons best om ze te herplaatsen. Tot die tijd mogen ze bij ons blijven."