Vogelgriep

Vrije-uitloopei wordt scharrelei door ophokplicht, pluimveesector bezorgd

·Aangepast:
© Getty ImagesVrije-uitloopei wordt scharrelei door ophokplicht, pluimveesector bezorgd
RTL

Vrije-uitloopeieren liggen vanaf 25 januari in de supermarkt als scharreleieren. Omdat kippen vanwege de vogelgriep al sinds begin oktober binnen moeten blijven, vallen zij niet meer onder de categorie 'vrije uitloop'. De pluimveesector vreest voor de toekomst van het vrije-uitloopei.

Als kippen meer dan zestien weken binnen hebben gezeten, mogen hun eieren niet meer verkocht worden in de categorie vrije uitloop. "Zodra de ophokplicht wordt ingesteld, begint er een klokje te tikken", legt Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders uit aan Editie NL. "Deze regel is ontstaan vanuit een Europese afspraak over consumentenmisleiding."

Duur

De eieren liggen dus binnenkort in de supermarkt als scharreleieren. De vakbond maakt zich zorgen om de pluimveehouders die hiermee te maken krijgen. "Scharreleieren leveren minder op, terwijl de boeren wel hoge kosten maken. Zij hebben vaak behoorlijk geïnvesteerd om aan de regels voor vrije-uitloopeieren te voldoen."

Eierprijs fors hoger: 'Perfecte storm van vogelgriep en duurder voer'
Lees ook

Eierprijs fors hoger: 'Perfecte storm van vogelgriep en duurder voer'

Als dit zo doorgaat stappen boeren misschien wel weer definitief over op scharreleieren, vreest hij. "Dat zou heel jammer zijn. Voor de pluimveehouders omdat ze kosten hebben gemaakt, en voor de consument omdat ze dan minder te kiezen hebben. De vrije-uitloopeieren zijn een goede optie tussen scharreleieren en biologische eieren in."

Beter leven

Ook de kippen zelf zouden er flink op achteruit gaan als scharreleieren de norm worden, zegt Collin Molenaar van Wakker Dier. "De vrije-uitloopkip kan meer naar buiten dan de scharrelkip." Volgens de regels moet een vrije-uitloopkip minimaal vier vierkante meter aan ruimte hebben.

Toch zijn vrije-uitloopeieren volgens hem ook niet je van het. "In de stal zijn de omstandigheden voor de kippen nog steeds hetzelfde als bij scharrelkippen. Daar hebben ze weinig ruimte en leven de dieren dicht op elkaar. Er valt nog een wereld te winnen."

Biologisch

Overstappen op de productie van biologische eieren – gelegd door kippen met nog betere leefomstandigheden – zou voor boeren feitelijk een optie zijn, maar dat is volgens Bart-Jan Oplaat ook niet rendabel. "De verkoopcijfers lopen nu juist gigantisch terug omdat zo'n ei veel duurder is. Als je nu nog overstapt naar biologisch is daar helemaal geen markt voor. Te weinig consumenten willen daar extra voor betalen."

Oplossing

Wat wél een oplossing kan zijn, is het tijdelijk loslaten van de zestienwekenregel. "Dat mag officieel niet, maar in Frankrijk doen ze dat ook", zegt Oplaat. "In dat geval verkoop je de eieren tijdelijk nog als vrije uitloop en doe je een sticker op de verpakking met uitleg om de consument niet te misleiden. Dan blijven die pluimveehouders in ieder geval overeind."

Lees meer over
Wakker DierEditie NL Link in bioPluimveehouderijKipDierenDierenwelzijn