We zitten 'ongezond veel': vaker met rugklachten naar de chiropractor
Nederlanders zitten ongezond veel, blijkt vandaag uit een nieuw rapport van onderzoeksinstituut TNO. Tegelijkertijd groeit het aantal chiropractors in ons land. Volgens de specialisten weten tegenwoordig steeds meer mensen hen te vinden om rug- en nekklachten door het vele zitten te verhelpen. In Nederland is chiropractie echter een onbeschermd beroep. Wat houdt het precies in?
Volgens TNO wordt er nergens in Europa zoveel gezeten als in Nederland. Maar liefst 26 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder zit op een gemiddelde dag 8,5 uur of langer. In andere Europese landen gaat het gemiddeld om 'slechts' 11 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder die 8,5 uur per dag zit.
Arm, nek en schouders
De mogelijke gevolgen hiervan zijn niet mals. Te veel zitten wordt gelinkt aan verschillende gezondheidskwalen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II en vroegtijdig overlijden. In combinatie met beeldschermwerk kan te veel zitten ook klachten aan armen, nek en schouders voorzaken. En om die te verhelpen kiezen steeds meer mensen voor een chiropractor.
De afgelopen vijf jaar kwamen er bovendien steeds meer chiropractors bij. Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat het aantal ingeschreven chiropractors sinds 2019 is toegenomen van 356 naar 507 in 2024.
Een chiropractor kijkt naar blokkades in de wervelkolom, legt Naomi van Veen van TOP Chiro in Veldhoven uit. "Waar de wervel niet goed beweegt of niet de juiste positie heeft en daarom het zenuwstelsel beperkt."
Snelle beweging
De specialist observeert de mobiliteit van het lichaam en signaleert blokkades. "De eerste keer onderzoek bij een cliënt is uitgebreid, dan kijken we de hele wervelkolom na. De wervelkolom heeft 24 wervels: welke bewegen niet goed of hebben een verkeerde positie? En hoe kunnen we dat het beste corrigeren?"
"Er zijn verschillende technieken, de techniek die veel gebruikt wordt is door middel van een snelle beweging. Dan zorgen we dat wervel goed beweegt. De lucht die vrijkomt is het kloppende geluid. Die techniek doet het goed op TikTok, maar dat kloppende geluid wordt er soms kunstmatig aan toegevoegd."
Chiropractors zorgen op sociale media wellicht voor indrukwekkende beelden, maar er zijn meer specialisten die de klachten kunnen behandelen. "In Nederland heb je fysiotherapeuten, chiropractors, osteopaten en manueel therapeuten", vertelt Maurits van Tulder, bewegingswetenschapper aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. "De laatste drie lijken op elkaar in de zin dat ze allemaal werken met de wervelkolom."
De fysiotherapeut verschilt daarin omdat die zich meer richt op de spieren en beweging. "In Nederland gaan we traditioneel gezien vooral naar de fysiotherapeut", gaat Van Tulder verder. "In Canada en Amerika heb je meer chiropractors." Chiropractors en osteopaten zijn in ons land echter veel minder aanwezig, om meerdere redenen.
Opleiding in het buitenland
Zo is chiropractie geen beschermd beroep in Nederland en worden behandelingen niet vergoed vanuit basisverzekering, legt de wetenschapper uit. "De enige zorg tegen rugklachten die wel wordt gedekt is chirurgie, maar dat is gek want je wilt niet dat mensen geopereerd worden", zegt Van Tulder. "De eerste lijn zou sterker moeten zijn."
De halve erkenning van het beroep in ons land is echter geen reden voor zorgen, besluit Van Tulder. "Chiropractors hebben een opleiding gedaan in het buitenland en voldoen aan de voorwaarden. Sterker nog: je bent er zes jaar mee bezig en het gebeurt meestal in samenwerking met geneeskunde-opleidingen."
Ongezonde leefstijl
Uiteindelijk is voorkomen van de kwaal beter dan genezen, dus is men nog altijd beter af als je bijvoorbeeld minder lang op een dag zit en meer beweegt. "Zitten en kantoorwerk draagt dan wel bij aan klachten rondom de wervelkolom, net zoals zware beroepen, maar het is niet de enige oorzaak."
"Roken draagt ook bij en alcohol ook. Meestal is het een gevolg van een ongezonde leefstijl. Een chiropractor of fysiotherapeut kunnen eventueel helpen om je leefstijl (preventief) te verbeteren", aldus Van Tulder.