Nijntje-methode moet kinderen aan groente en fruit krijgen: 'Kleuren eten'
Hoe krijg ik mijn kind aan de boontjes, broccoli of paprika? Met die vraag worstelt menig ouder elke dag. Om kinderen meer groente en fruit te laten eten, hebben onderzoekers van de Wageningen Universiteit in samenwerking met de uitgevers van Nijntje een methode bedacht. Ze vragen zoveel mogelijk ouders om mee te doen door een poster te downloaden en vanaf vandaag stickers op te halen bij een Bruna of ReadShop.
Het idee is dat ouders hun kind elke keer dat het groente of fruit eet, een sticker geven in dezelfde kleur. Daarmee zou het kind enerzijds de kleuren van de regenboog leren, terwijl die anderzijds kennismaakt met nieuwe soorten groenten en fruit en uiteindelijk ook méér hiervan eet.
Voorkomt overgewicht
Maar liefst 95 procent van de kinderen tussen 4 en 11 jaar eet immers gemiddeld minder dan de helft van de dagelijkse hoeveelheid aanbevolen groenten, melden de onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR). Dat terwijl zij zich juist in een levensfase bevinden waarin een gezond eetpatroon veel bepalend is. "De kindertijd legt de basis voor wat je eet als volwassene", vertelt Zoë van der Heijden, één van de onderzoekers. "Het voorkomt overgewicht en andere gezondheidsproblemen later."
Een gezond eetpatroon is niet alleen voor later voordelig. Een gevarieerd dieet dat bestaat uit genoeg groente fruit verkleint ook de kans op kinderobesitas. Het is reden voor onderzoekers van de WUR en Mercis, het rechtenbureau en de uitgever van de boeken van Dick Bruna, om de handen na een eerdere samenwerking weer ineen te slaan.
Kennismaken met groenten en fruit
Samen bedachten ze de Nijntje eet de regenboog-methode, waarbij ouders hun jonge kinderen spelenderwijs kennis laten maken met nieuwe groenten en fruit. "De methode is gebaseerd op wetenschappelijke methodes die al werken", vervolgt onderzoeker Van der Heijden. "Zoals eten herhaaldelijk aanbieden. Dat helpt een kind om iets lekker te vinden, en leert een kind dat het veilig is en het eten ervan geen negatieve gevolgen heeft."
Cijfers
- 95 procent van de kinderen tussen 4 en 11 jaar eet gemiddeld minder dan de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten.
- Slechts twee op de vijf eet 125 tot 175 gram groente per dag en 1,5 stuks fruit, aanbevolen voor kinderen tussen 4 en 8 jaar.
- Vergeleken met kinderen in de leeftijd van 1 tot 3 jaar, hebben kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar meer last van neofobie: angst om nieuwe dingen, waaronder groente en fruit, te proberen.
- Uit cijfers van 2018 tot en met 2021 blijkt dat 12 procent van de kinderen van 2 tot 12 jaar kampt met overgewicht en 3 procent zelfs met ernstig overgewicht, oftewel obesitas.
Bron: Wageningen University & Research
Andere bekende methodes die worden toegepast zijn onder andere het 'rolmodel', waarbij ouders het juiste voorbeeld geven, en het aanbieden van een beloning.
Ervaringen van ouders
De wetenschappers willen met het onderzoek niet alleen kinderen stimuleren om (méér) nieuwe soorten groente en fruit te leren eten. "Vanuit onderzoeksperspectief zijn we ook benieuwd naar de ervaringen van ouders. Van hen willen we weten: welke factoren hebben een positieve of negatieve werking? Die resultaten kunnen we weer gebruiken voor nieuwe interventies."
Er worden geen harde eisen gesteld aan welke groenten of welk fruit deelnemende ouders moeten aanbieden aan hun kind. "Dat ligt voor ouders open. Ze moeten vooral doen wat voor hen als gezin werkt. We hebben tips op onze website, maar zijn ook vooral benieuwd naar wat er gebeurt als ouders zelf aan de slag gaan."
Probeer jij de Nijntje eet de regenboog-methode uit? Deel je ervaringen met de onderzoekers.