Cacaoprijs door het dak: worden paaseitjes onbetaalbaar?
Hoe diep moet de paashaas dit jaar in de buidel tasten? De prijs voor cacao verbreekt momenteel record na record. En dat gaat de consument ook voelen. "Er zullen meer koekjes of andere alternatieven gekocht worden."
De prijs van cacao was eind vorig jaar al naar een recordhoogte gestegen: ruim 4 duizend dollar per ton. Maar dat is nog maar een peulenschil als je kijkt naar wat er nu betaald moet worden voor een ton cacao: ruim 8 duizend dollar.
De reden dat cacao zo duur is ligt volgens Thijs Geijer, sectoreconoom food ING aan de situatie in de landen waar cacao geteeld wordt. Vooral in Ghana en Ivoorkust. "In die landen leven veel boeren onder de armoedegrens, en dat betekent dat ze niet kunnen investeren in betere productiemethoden en zich niet kunnen wapenen tegen klimaatverandering", zegt hij tegen Editie NL. "Nu was het weer de afgelopen jaren heel slecht voor cacao en daardoor waren de oogsten veel kleiner dan verwacht. En dat drijft de prijs op."
Prijs chocolade omhoog
En dat merken ook chocolatiers die nu druk bezig zijn met de voorbereidingen voor Pasen. "Wij verwerken met Pasen honderden kilo's aan paasstukken", zegt Daniel Urwin van Chocoladewinkel Hop en Stork tegen Editie NL. "We maken zo'n 14 duizend chocolade-eitjes. Maar de basisproducten van die eitjes zijn enorm in prijs gestegen."
Vorig jaar betaalde hij al 18 procent meer voor de ruwe chocolade. "Per juli gaat de inkoopprijs nog eens met 25 procent omhoog. Maar we willen dit niet doorberekenen aan de klant." Daarom maken ze hun showstukken iets minder zwaar. "Dan heb je hetzelfde product voor dezelfde prijs, het is niet ideaal en je moet er behoorlijk creatief mee zijn. Je moet het leuk maken voor de consument en meer gaan nadenken hoe je alles kan optimaliseren."
De consument gaat er bij de speciaalzaak dus niet meteen heel veel van merken. Maar hoe zit dat in de supermarkt?
"De prijs voor de paaseitjes in de winkel is een tijd geleden al vastgelegd. Dus ik verwacht dat de consument er nu niet heel veel van gaat merken", gaat Geijer verder. "Maar paaseitjes zullen volgend jaar een stuk duurder zijn."
Luxeproduct
Cacao wordt volgens hem langzaam een luxeproduct. "Er zullen meer koekjes of andere alternatieven gekocht worden. We zullen chocolade blijven kopen, maar misschien wat minder luxe en wat minder vaak."
Dure paaseitjes
Momenteel betaal je voor 200 gram paaseitjes wit, puur of melk van Delicata, het huismerk van Albert Heijn, dit jaar 2,49 euro. Vorig jaar was dit nog 2,19 euro, blijkt uit cijfers van prijsvergelijker Superscanner. Dat is een prijsstijging van 13,7 procent.
Bij concurrent Jumbo steeg de prijs van dezelfde varianten naar 2,29 euro, waar dat vorig jaar nog 2,09 euro was. En wie denkt goedkoper uit te zijn met een grootverpakking, komt ook bedrogen uit. Een kilozak paaeitjes van huismerk G'woon kost je bij Hoogvliet momenteel 5,99 euro; dat is 70 eurocent meer dan in maart 2023.