Uniek: ontploffing van dubbelster binnenkort met blote oog te zien
Eens in de 80 jaar is het zover, dan ontploft de dubbelster T Coronae Borealis. En deze bijzondere ontploffing is dit jaar met het blote oog te zien. Waarom is dit zo bijzonder?
Volgens deskundigen gebeurt de ontploffing dit jaar tussen nu en september. "Aan onze nachthemel is er dan een extra ster die je er opeens bij ziet", legt sterrenkundige Nashanty Brunken van de Universiteit Leiden uit aan Editie NL.
Dubbelster
De T Coronae Borealis wordt niet voor niets 'dubbelster' genoemd. "Het gaat om twee sterren die om elkaar heen draaien", vertelt Brunken. "De ene is de witte dwerg: een dode ster die bestaat uit overblijfselen. De ander is de rode reus en die zit ook aan het einde van z'n levenscyclus. De rode reus blaast zijn buitenste lagen van zich af en het materiaal dat vrijkomt wordt opgeslokt door de witte dwerg. Hierdoor wordt de witte dwerg erg heet en ontploft deze uiteindelijk."
Eén keer in je leven
Ook sterrenkundige Silvia Toonen van het Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde is onder de indruk van het verschijnsel. "Deze ontploffing is zo helder dat je dit met het blote oog kunt zien", zegt Toonen "Hier is geen telescoop voor nodig." De ontploffing van deze dubbelster gebeurt echt maar eens in de tachtig jaar. "De vorige uitbarstingen waren in 1866 en 1946. Je kan dit dus maar één keer in je leven meemaken".
Kijk deze periode vooral iets meer naar de hemel, en wie weet zie jij wel de unieke ontploffing van de T Coronae Borealis. Mocht je moeite hebben met het vinden van de juiste ster bestaan er ook diverse apps die je helpen met het identificeren van de alle sterren, aldus sterrenkundige Brunken.