Leerachterstanden aanpakken: 'Stuur kind vanaf 3 jaar verplicht naar school'
In de strijd tegen leerachterstanden komt de Rotterdamse wethouder Said Kasmi met de oproep om kinderen al met 3 jaar verplicht naar school te laten gaan. Op deze manier zou er meer kansgelijkheid in het onderwijs moeten ontstaan. "We zien dat kinderen met een achterstand aan school beginnen."
Kinderen die aan de basisschool beginnen met een achterstand kunnen nu gebruik maken van zogenaamde voorscholen. Daar kunnen kinderen met een leeftijd van 2,5 naartoe. Maar de Rotterdamse wethouder Said Kasmi merkt dat er maar weinig kinderen uit deze doelgroep de weg naar de voorschool weten te vinden. De leeftijd waarop kinderen naar de basisschool gaan verlagen, is wat hem betreft een oplossing hiervoor.
"We zien dat kinderen met een achterstand aan school beginnen. Daarom willen we graag dat kinderen naar de voorschool gaan", zegt hij een woordvoerder van de wethouder tegen Editie NL. "Helaas zien we dat er steeds minder kinderen naar de voorschool gaan. Als je kinderen verplicht eerder naar school gaan dan is de achterstand kleiner."
In Rotterdam gaat gemiddeld 27 procent van de kinderen met indicatie niet naar de voorschool, in Den Haag is dat 42 procent.
Maar of verplicht eerder naar school laten gaan de beste manier is om kansgelijkheid te creëren is volgens deskundigen nog maar de vraag. "Ik snap de gedachte", zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont tegen Editie NL. "Als je heel jong bent maak je de grootste ontwikkelingstappen, en als je dan in een niet stimulerende omgeving komt, krijg je een achterstand."
Maar eerder naar school laten gaan is volgens hem niet de beste oplossing. "Kinderen leren door heel veel te spelen", gaat hij verder. "Leren en spelen betekent bijna hetzelfde voor 3-jarigen. Maar als ze hiervoor 3 uur per dag in een stoel moeten zitten, dan kost ze dat heel veel moeite omdat hun hersens nog niet goed zijn ontwikkeld dus dat is niet de beste methode."
Veel voorlezen
Wat volgens hem wel werkt voor kinderen van die leeftijd met een (mogelijke) achterstand, is om sociale vaardigheden te trainen en kinderen veel aan taal bloot te stellen. "Dus voorlezen, veel praten en interactievaardigheden bij te brengen. Kinderen die zich sociaal veilig voelen, leren makkelijker."
Leerplicht
- De leerplicht werd in Nederland ingevoerd in 1901. Toen gold er een leerplicht van 6 tot 12 jaar. In de loop der jaren kwam daar af en toe een jaar bij.
- Tot en met de invoering van het basisonderwijs in 1985 toen leerlingen al vanaf 5 jaar naar school moesten.
- Sinds 2007 mag je alleen van school af als je 16 bent als je een havo, vwo of minimaal mbo-2 diploma hebt, anders moet je tot je 18e in de schoolbanken blijven zitten.
Bron: Rijksoverheid.
Ook de Algemene Onderwijsbond (AOB) heeft twijfels over het plan van de Rotterdamse wethouder. "Leerplicht vanaf 3 jaar zal zorgen voor juist nóg meer ongelijkheid", laat de bond in een reactie aan Editie NL weten. "Als je gelijkere kansen wil, moet je juist ongelijk investeren. Zorg bijvoorbeeld als wethouder voor woonruimte in die wijken voor leraren die daar willen werken. Echt werken aan kansenongelijkheid is investeren in supergoed onderwijs, er is al heel lang bekend dat dat vooral wordt bepaald door de kwaliteit van de leraar."