Feestelijke maaltijd

Eetbare bloemen op je bord voor Pasen: 'Niet zomaar zelf plukken'

Door Editie NL ··Aangepast:
Eetbare bloemen op je bord voor Pasen: 'Niet zomaar zelf plukken'
RTL

Sommige mensen zetten met Pasen een bloemetje op tafel, anderen leggen er eentje op hun bord. En dan niet alleen voor de sier. Zo verkoopt Albert Heijn in aanloop naar Pasen een verspakket met eetbare bloemen. Ook webwinkels gespecialiseerd in eetbare bloemen merken dat er meer vraag naar is. Maar wat voegen ze eigenlijk toe aan je maaltijd?

Een korenbloem bij je visgerecht tijdens de kerst, viooltjes in je paassalade en wat madeliefjes op je verjaardagstaart. Han Lammers van PUURgroenten teelt meer dan 100 verschillende soorten eetbare bloemen. Hij ziet vooral rond de feestdagen veel vraag naar zijn product. "We telen en verkopen nu ruim tien jaar eetbare bloemen en we zien dat de populariteit toeneemt. Vooral rond de feestdagen. Met Pasen verkopen we bijvoorbeeld veel gele bloemen en ook met kerst en Moederdag is er veel vraag", laat hij aan Editie NL weten. 

Anders dan stamppot

Waarom mensen zo graag hun eten willen versieren met eetbare bloemen, heeft volgens Lammers verschillende redenen. "Mensen willen graag de tafel aankleden. Dat doen ze niet vaak, dus als ze het doen, willen ze het goed doen", legt Lammers uit. 

Han Lammers met eetbare bloemen
Han Lammers met eetbare bloemen

Maar de bloemen worden niet alleen gebruikt omdat ze het gerecht mooier maken. "Bij verschillende restaurants zien we de eetbare bloemen ook terugkomen als smaaktoevoeging. Venkelbloemen zorgen bijvoorbeeld voor een anijssmaak. Ook de dillebloem heeft heel veel smaak." 

Pluk geen bloemen langs de weg

Je kunt die eetbare bloemen dus kopen in een verspakket bij de supermarkt, of bij speciale webshops. En zelf plukken? Dat is niet verstandig, zegt hovenier Jurgen Smit van Tuinmanieren. Hij vergelijkt eetbare bloemen met paddenstoelen. "Als je de verkeerde plukt dan kan je zomaar een giftige te pakken hebben." 

Giftige planten zijn bijvoorbeeld het lelietje-van-dalen, oleander, monnikskap en het vingerhoedskruid. 

Ook raadt hij het plukken af omdat je nooit weet wat er óp de bloem zit. "Er kunnen resten van uitlaatgassen of bestrijdingsmiddelen op zitten." Daarom is het volgens hem verstandig om te kiezen voor biologische eetbare bloemen. "Op biologische planten zijn bestrijdingsmiddelen immers verboden." 

Giftige bloem: vingerhoedskruid
Giftige bloem: vingerhoedskruid

Zelf eetbare bloemen telen

Eetbare bloemen zijn niet goedkoop. Zo betaal je bij de webshop van Lammers 7,77 euro voor een bloemenmix en voor 30 stuks blauwe viooltjes tel je 9,37 euro neer. 

Maar volgens Smit kan je de bloemen ook zelf kweken. "Als je zelf biologische zaadjes en plantjes koopt, dan ben je uiteraard stukken goedkoper uit", legt hovenier Smit uit. "Hoe meer je plukt, hoe meer blaadjes 'ie gaat maken. Zo'n plant blijft zichzelf maar vertakken. Grote kans dat je hem helemaal niet op krijgt."

Lees meer over
Editie NL Link in bio