Op de bon geslingerd dankzij wildcamera: politie wil ze meer inzetten
Een wildcamera in Almere zorgde er in zes weken tijd voor dat 13 mensen een boete op de mat kregen. Waarvoor? Het illegaal dumpen van afval in de natuur. Het is voor het eerst dat een wildcamera op deze manier wordt ingezet door de politie.
Het afval dat in de natuur in Almere werd gedumpt, was vooral huishoudelijk. Toch werden er ook grotere dingen achtergelaten, zoals stoelen en zelfs koelkasten. Dit alles werd zes weken lang in de gaten gehouden bij de parkeerplaats van natuurgebied Pampushout.
16 overtredingen
Want er wordt daar veel afval gedumpt en het was voor de politie lastig om daar wat mee te doen, zegt milieuagent Patrick Schouten. "Als je het ziet is het al gebeurd. Dus waarom dan geen wildcamera ophangen om die gasten toch op de bon te krijgen?"
En zo geschiedde. De wildcamera wist zestien overtredingen vast te leggen en dertien mensen hebben dus een bekeuring gekregen. "Voor burgers is de boete 150 euro, voor bedrijven nog veel hoger."
Bekraste auto's en diefstal
Hoewel de politie zo'n camera voor het eerst op deze manier inzet, ziet Rob Dekkers van Wildcamerakopen.nl al langer dat hiermee strafbare feiten worden vastgelegd. "Denk aan iemands auto die bekrast wordt op de oprit, een vakantiehuisje waar ruiten worden ingegooid, diefstal uit een tuinschuurtje of bouwmateriaal dat wordt meegenomen bij een bouwbedrijf."
Feiten die ook opgenomen kunnen worden met een gewone beveiligingscamera. Toch brengt een wildcamera bepaalde gemakken met zich mee. "Hij is laag in kosten en je kunt hem echt overal plaatsen, zelfs al is er geen stroom beschikbaar", zegt Dekkers. "En ze zijn klein en vaak gecamoufleerd, dus ook makkelijk te verstoppen."
Regels
Politie mag niet zomaar een wildcamera ophangen voor observatie. Dat mag echter wel tijdelijk als er veel problemen zijn in een gebied. Ook als je thuis een wildcamera ophangt, gelden er regels. "Het dient op eigen terrein gebruikt te worden", zegt Dekkers.
Maar zolang die regels in acht worden genomen is de wildcamera voor de politie een mooi middel om mensen mee op te sporen. "We zijn van plan om de camera's op meer plekken te gebruiken", aldus milieuagent Schouten.