Meeno

Oud-CEO Tinder lanceert AI-app tegen 'eenzaamheidsepidemie'

Door Harun Kuloglu··Aangepast:
© Getty ImagesOud-CEO Tinder lanceert AI-app tegen 'eenzaamheidsepidemie'
RTL

Volgens de laatste metingen van het RIVM blijkt dat ongeveer de helft van de jongeren zich eenzaam voelt. Voormalig CEO van Tinder, Renate Nyborg, lanceerde daarom de nieuwe app Meeno in Nederland, waarin Gen-Z en Millennials relatieadvies kunnen vragen.

De zoveelste nieuwe Tinder of Hinge? Zeker niet, benadrukt Nyborg. "Meeno is géén datingapp, maar een app waarin je relatieadvies kan krijgen", vertelt de oprichter van de nieuwe app. "We geloven bij Meeno dat het ontmoeten van jonge mensen deel kan uitmaken van het omkeren van de wereldwijde eenzaamheidsepidemie." 

De app gebruikt kunstmatige intelligentie om gebruikers te leren hoe ze een relatie aan moeten gaan. Het advies richt zich niet alleen op romantische relaties, maar ook op vriendschappen en collegiaal contact.

Gepersonalieerd relatieadvies

Een chatbot of klinische therapie-app, wellicht? Ook niet, beweert Nyborg. "Het is een app met gepersonaliseerd relatieadvies, die je helpt om je doelen beter te begrijpen." Tijdens het aanmelden vraagt de app een aantal gegevens zoals je leeftijd en relatiewensen, om vervolgens het advies daarop te baseren.

Renate Nyborg
Renate Nyborg

ChatGPT voor relatieadvies

En de behoefte aan relatieadvies is er. Uit meerdere onderzoeken in onder meer Nederland, Australië en Scandinavië blijkt namelijk dat veel jongeren ChatGPT gebruiken om relatieadvies te vragen. Volgens cijfers van Meeno zelf gaat het om 43% van de jongens en 20% van de meisjes in Nederland.

Is Meeno dan de oplossing om eenzaamheid onder jongeren weg te nemen? Eenzaamheidscoach Ymkje van den Dobbelsteen denkt van niet. "Eenzaamheid verandert ons brein en zeker als je hier een jaar last van hebt, is er echt meer nodig dan een app. Welke app dan ook," zegt ze.

Volgens Van Den Dobbelsteen ontstaat eenzaamheid na een verandering in je leven, waarbij je sociale verbinding met andere mensen wordt aangetast. "Dit gebeurt als iemand overlijdt, na een verhuizing, maar bijvoorbeeld ook als je gaat samenwonen of een kind krijgt." 

Corona-pandemie

Of je daadwerkelijk last van eenzaamheid krijgt, verschilt per persoon en is van een aantal dingen afhankelijk. "Als er iets is dat ons leven en onze sociale verbinding met andere mensen veranderde, dan is het de corona-pandemie wel. Het is dus niet gek dat heel veel mensen, niet alleen jongeren, zich sindsdien eenzaam voelen," vertelt Van Den Dobbelsteen.

Hoewel Meeno niet de oplossing is tegen eenzaamheid, kan de app volgens Van Den Dobbelsteen wel handig zijn in het leggen van sociaal contact. "Maar sociaal contact is iets anders dan sociale verbinding. Als ik in de supermarkt sta en een praatje maak met de cassière, heb ik sociaal contact. Sociale verbinding heb ik pas, als ik waarden, interesses, mijn kwaliteiten en meer van die dingen kan delen."

Genânte onderwerpen

Maar volgens Meeno-oprichter Nyborg is juist dat sociale contact de eerste stap om de 'eenzaamheidsepidemie' op te lossen. "Je merkt dat mensen toch minder snel met elkaar praten over genânte of gevoelige onderwerpen. Meeno is dan een kans om je gevoelens wél te leren uiten: veilig, 24/7 en zonder oordeel."

Eenzaamheidscoach Van Den Dobbelsteen raadt mensen die zich eenzaam voelen in ieder geval aan om er niet mee rond te lopen. "Vraag hulp als je je te lang te vaak eenzaam voelt, bij voorkeur aan iemand die ervoor opgeleid is." 

Lees meer over
AppTechnologieLiefdeEenzaamheidEditie NL Link in bio