Uit eten met zware parfum op? Liever niet in dit restaurant in Amsterdam
Of je wat subtieler parfum wil gebruiken als je in het restaurant komt eten: het is een vriendelijk verzoek aan iedereen die reserveert bij Toscanini in Amsterdam. Soms wordt de restaurantervaring van gasten namelijk 'bemoeilijkt door overvloedig parfumgebruik', stellen de eigenaren. Kan een bepaalde geur je eten echt zo erg verpesten?
Volgens geur- en smaakdeskundige Bob Cramwinkel kunnen twee factoren een rol spelen. "Het ene is dat je je erover kan opwinden", zegt Cramwinkel. "Dat je denkt: wat gek dat-ie zo veel parfum op heeft. Iemand anders z'n geur zal over het algemeen vaker een negatieve reactie van andere mensen oproepen. En als je denkt in een goed restaurant te eten, dan wil je aandacht op het eten. Dus liever geen lawaai, geen sterke lucht en dat soort dingen."
Storend effect
Wat ook meespeelt is dat de ene geur de andere geur kan verdringen. "Dat heeft een storend effect op je humeur. In boosheid proef je immers slechter. Net als dat je alleen beter proeft dan met een groep mensen. Je moet er echt aandacht op leggen, maar raakt in een groep afgeleid door het praten." Cramwinkel begrijpt het besluit van Toscanini dan ook volledig. "Heel verstandig dit idee om te verzoeken geen sterke parfum op te spuiten."
Chefkok Julius Jaspers sluit zich hierbij aan. "Hartstikke slim en een goed idee voor veel meer restaurants", zegt Jaspers. "Ik merk soms ook wel dat parfum van gasten te heftig en overheersend is voor de ruimte. Dat heeft zeker effect op het eten en de smaken die je proeft."
Enorm zonde
Het is enorm zonde dat zo'n lucht een gerecht kan verpesten, stelt Jaspers. "Ik irriteer me daar ook wel aan", zegt hij. "Eten is een beleving. Uit eten gaan in een restaurant, daar hoort de beleving bij en geur is ontzettend belangrijk bij het proeven van eten. Een heftige parfumlucht past daar niet goed bij."