EditieNL

Stan verkoopt shirts van onbekende voetbalclubs: 'Verrassing welke je krijgt'

Door Editie NL··Aangepast:
© Editie NLStan verkoopt shirts van onbekende voetbalclubs: 'Verrassing welke je krijgt'
RTL

Een verassingsmenu in een restaurant, een doos vol schoonheidsproducten kopen of een reisje met nog onbekende bestemming. Veel mensen trakteren zichzelf regelmatig op een verrassing. Een opmerkelijke variant is nu populair: een verrassingsvoetbalshirt kopen. Je weet niet welke club, kleur of nummer je krijgt. "Kan een club uit Tanzania maar ook uit Indonesië zijn."

En PSV-fan zal niet snel in een shirt van Feyenoord lopen. Maar een andere club? Waarom niet? Voetballiefhebbers kunnen zich laten verrassen met een shirt van Mystery United. En nee dat is geen voetbalclub, maar een bedrijf dat verrassingsshirts verkoopt. En daar is veel vraag naar, want na hun succes in Nederland verkopen ze nu ook in Duitsland en Italië. "Ik ben zelf groot voetbalfan en ik ben altijd veel met shirtjes bezig geweest", zegt eigenaar Stan Hoff tegen Editie NL. "Ik zag dit concept in Engeland en ik heb het vervolgens hier ook opgezet."

Romario (58) wil weer terugkeren op voetbalveld om samen met zoon te voetballen
Lees ook

Romario (58) wil weer terugkeren op voetbalveld om samen met zoon te voetballen

Zo'n drie jaar later is het een groot succes. "Ik heb er mijn fulltime baan van gemaakt en we hebben net een pand gekocht." Voor bijna veertig euro kopen zijn klanten een box met daarin een shirt van een onbekende voetbalclub. "Shirts van Real Madrid of Barcelona kan je overal krijgen, maar wij gaan voor de onbekende, soms ook obscure clubs. Argentinië, Tanzania of Indonesië: het kunnen shirts van over de hele wereld zijn. Je weet nooit wat je krijgt, al zijn het wel altijd profclubs."

Dat je niet weet met welke club je als voetbalfan loopt te pronken maakt het volgens Hoff juist zo'n succes. "Het verrassingseffect maakt het extra spannend."

En dat verklaart ook het succes van andere verrassingsproducten zegt neuromarketeer Chantal van den Berg tegen Editie NL. "Alles wat nieuw en onbekend is zorgt voor nieuwsgierigheid. Nieuwsgierigheid ontstaat binnen één seconde in de hersenen en dat is moeilijk uit te schakelen."

Kraskaarten

Het verrassingseffect is volgens haar belangrijker dan het product zelf. "Kijk maar naar kraskaarten, het gaat niet om de prijs maar om het onthullen. Het proces voordat je de verrassing krijgt is belangrijker."

Dat merkt Hoff ook. Klanten die niet blij zijn met het shirt mogen het ruilen. "Maar we zien eigenlijk alleen mensen die het willen ruilen omdat de maat niet goed is, niet omdat het shirt niet leuk vinden."

Vond je dit artikel leuk? Klik dan hier om meer van Editie NL te lezen. Volg ons ook op Instagram en Facebook

Lees meer over
Editie NL Link in bioVoetbal

Laatste video's van RTL Nieuws

Door kartelgeweld moeten olifanten en tijgers in Mexico verhuizen
'Ze dreigden dieren te doden'

Door kartelgeweld moeten olifanten en tijgers in Mexico verhuizen