Vrouw in Amerika overleden na eten morieljes: deze etenswaren zijn ook giftig
Een 64-jarige vrouw in het Amerikaanse Bozeman stierf volgens haar man een langzame en pijnlijke dood na het eten van morieljes in een sushirestaurant. De paddenstoelen, die ook in Nederland groeien, zijn giftig als je ze niet goed verhit. Morieljes zijn overigens niet de enige giftige voedingsmiddelen waar je goed op moet letten.
Volgens het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) kwamen in 2022 bijna 500 mensen in contact met giftig voedsel. "De voedingsmiddelen zijn zeer uiteenlopend, variërend van groente en fruit tot specerijen", aldus de NVIC.
Aldert Gutter van de Nederlandse Mycologische Vereniging (NMV) ziet jaarlijks verschillende incidenten met giftige voedingsmiddelen. Hoewel morieljes in Nederland groeien en dus giftig kunnen zijn, heeft Gutter nog geen ongelukken gezien met de paddenstoel. "In ons land zijn wildplukkers blijkbaar goed op de hoogte van het feit dat ze verhit moeten worden."
Dodelijke afloop
Maar kun je aan een paddenstoel zien of hij giftig is? Gutter beweert van niet. "Je moet ze gewoon kennen. Vergiftiging is altijd het gevolg van te weinig kennis." Volgens het NMV vinden in Nederland vooral vergiftigingen plaats bij mensen uit het buitenland die dachten soorten gevonden te hebben die ze uit hun eigen land kennen. Jaarlijks ook met dodelijke afloop.
Ook Maartje Boot van het Voedingscentrum waarschuwt voor paddenstoelen. De giftige soorten zijn namelijk nauwelijks te onderscheiden van de eetbare, zelfs voor experts. "Elk jaar belanden er weer veel mensen in het ziekenhuis vanwege vergiftigingen door zelfgeplukte paddenstoelen." Het eten van giftige paddenstoelen kan leiden tot ziekteverschijnselen zoals diarree, braken en in zeer ernstige gevallen dus zelfs de dood.
Kersenpitten
Andere voedingsmiddelen die relatief vaak vergiftigingen veroorzaken, zijn pitten van steenvruchten zoals kersen en abrikozen. "Dat kan leiden tot cyanidevergiftiging", vertelt Boot. Hoewel het vruchtvlees niet giftig is, moet je oppassen met de pitten. Zo zijn er mensen die de hele kers in de blender doen, bijvoorbeeld als ingrediënt voor een smoothie. "In de pitten van appels en peren zitten ook deze plantengifstoffen, maar dan in kleinere hoeveelheden."
Andere voedingsmiddelen die relatief vaak vergiftigingen veroorzaken, zijn keukenzout, azijn en baking soda. Als je hier te veel van gebruikt, kan dit volgens het NVIC al snel leiden tot braken en misselijkheid. Bij hele hoge doses kan het onder meer leiden tot een lage bloeddruk, zwelling van de hersenen en zelfs coma.
Groenten goed verhitten
Ook met verschillende groenten is het oppassen geblazen. Zo moet je onder andere peulvruchten, sperziebonen en kidneybonen eerst goed verhitten voordat je ze kan eten. "Inname van enkele rauwe bonen kan al leiden tot buikpijn, misselijkheid, hevig braken en heftige diarree", aldus de NVIC.