EditieNL

Zakje energiepoeder mee op stap: studenten gaan los op 'Extra Joss'

·Aangepast:
© Editie NLZakje energiepoeder mee op stap: studenten gaan los op 'Extra Joss'
RTL

Vergeet wodka RedBull of espresso Martini. Nederlandse studenten hebben een ander middeltje ontdekt om een stapavond door te komen: Extra Joss. Een Indonesisch energiepoedertje bestaande uit cafeïne en ginseng. Het wordt vaak gemend met wodka of zo in de mond gegoten. Het lijkt een onschuldig oppeppertje, maar is dat ook zo?

Toen vrienden van Thomas Groot een zakje Extra Joss als souvenirtje voor hem hadden meegenomen uit Indonesië was hij verkocht. Het gevoel dat het poedertje hem gaf was zó fijn dat hij besloot het product naar Nederland te halen. Inmiddels verkoopt hij het aan binnen- en buitenland. "Het zijn vooral de studenten die het hier kopen. Maar ik verkoop ook veel aan kroegen in Franse skioorden en ik ben nu bezig met een partij in Albufeira, daar gaan veel Nederlandse jongeren naartoe."

Op stap met shotjes in je binnenzak: verleidelijk, maar niet onomstreden
Lees ook

Op stap met shotjes in je binnenzak: verleidelijk, maar niet onomstreden

Hij richt zich dus vooral op de jongeren. "Ik ben nu ook bezig met studenten die het voor mij gaan promoten in studentensteden." Jongeren doen de inhoud van een zakje in een shotje drank (voornamelijk wodka) of gieten het zo in de mond. In elk zakje zit 50 milligram cafeïne, dat is ongeveer gelijk aan een klein kopje koffie of een mok thee. Volgens Groot ideaal voor studenten die niet moe willen worden en zich niet blauw willen betalen aan energiedrink. Een zakje Extra Joss kost ongeveer 20 cent. Groot verkoopt er een half miljoen per jaar. 

'Geen enkel gezondheidsvoordeel'

Ook al zit er niet heel veel cafeïne in een zakje, voedingswetenschappers raden aan om het niet ongelimiteerd te nemen. "Je moet er wel voorzichtig mee zijn", zegt Ingeborg Brouwer, voedingswetenschapper van de VU tegen Editie NL. "Jongeren zijn wat gevoeliger voor cafeïne dan ouderen. Ik ben altijd bang met dit soort dingen dat tieners het ook gaan doen, en die zijn nog in de groei en dan is het slecht voor je. Daarnaast  heeft het ook geen enkel gezondheidsvoordeel."

De grens van cafeïne-inname ligt volgens Brouwer op ongeveer 300 milligram per dag. Als je overdag al een paar koppen koffie hebt gedronken is het dus niet verstandig om de hele avond zakjes energiepoeder in je drankje te doen. Het risico om te veel te nemen ligt op de loer, denkt ook Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie van de Wageningen Universiteit. "Van koffie moet je echt heel veel drinken wil je een cafeïnevergiftiging krijgen. Dat heeft een soort van zelflimiterend vermogen." 

Maar als je een zakje oplost in een shotglaasje, dan raak je er niet zo snel vol van. "Veel cafeïne is niet lekker, je wordt er misselijk van. Maar het werkt wel, als je alcohol hebt gedronken en je neem cafeïne word je iets alerter. Maar als je niet gewend bent om koffie of thee te drinken dan kan je hartslag wel omhoog gaan." 

Een cafeïnevergiftiging treedt volgens hem op bij meer dan 500 milligram per dag. "Maar er zijn ook mensen die grammen cafeïne hebben ingenomen en dit hebben overleefd." 

Thomas Groot van Extra Joss noemt het zelf een gezond alternatief voor energiedrankjes maar raadt aan niet meer dan twee zakjes per dag te nemen. Zwangere vrouwen en kinderen worden afgeraden het te gebruiken. 

Vond je dit artikel leuk? Klik dan hier om meer van Editie NL te lezen. Volg ons ook op Instagram en Facebook

Lees meer over
Universiteit WageningenVrije Universiteit AmsterdamStudentenEnergiedrankVoedingEditie NL Link in bioLink in bio